Overslaan en naar de inhoud gaan

Jacques Vriens – Code Kattenkruid

De 13-jarige Stijn en zijn opa zijn twee handen op een buik. Binnenkort gaan ze samen een driedaagse fietstocht maken. Dan krijgt opa te horen dat hij een ernstige ziekte heeft. Iedereen is verdrietig, maar opa wil de tijd die hij nog heeft, léven en genieten.

Ondanks alle protesten van de familie gaat de fietstocht van Stijn en opa gewoon door. Tijdens hun tocht kletsen ze heel wat af en komt Stijn achter een verdrietig geheim van zijn opa. Maar ze hebben ook veel plezier met elkaar, want ze delen hetzelfde gevoel voor humor. Wanneer uiteindelijk het afscheid komt, valt het voor Stijn en zijn opa minder zwaar dan ze dachten.

Jacques Vriens heeft inmiddels al heel veel titels op zijn naam staan en hij is - gelukkig - nog lang niet uitgeschreven. ‘Code Kattenkruid’ is zijn nieuwste boek, waarin hij het zware thema euthanasie naar voren laat komen. Ondanks dat dit een heftig en moeilijk thema is, is het geen heel zwaar boek geworden. De auteur heeft zich goed ingeleefd in zijn jonge doelgroep en maakt er een mooi, leuk en begrijpelijk boek van. Door het lezen van dit boek kun je het onderwerp euthanasie voor (jonge) kinderen wat begrijpelijker maken.

‘Code Kattenkruid’ leest vlot en staat vol mooie gebeurtenissen. Prachtig om te lezen hoe Stijn nog één keer met zijn opa op pad kan gaan, voordat hij zal overlijden. De avonturen die de twee beleven, worden zo levendig door Vriens verteld dat je het allemaal voor je ziet. Je zou zelf graag met ze mee op avontuur gaan.

Het einde van het boek lees je met tranen in je ogen. Stijn kan nog op een mooie manier afscheid nemen van zijn opa. Dat raakt de lezer. Het raakt mij misschien nog wel wat meer, omdat ik pas geleden afscheid heb moeten nemen van mijn vader. Daar moest ik wel even aan denken toen ik dit boek las.

Auteur: Jacques Vriens
Titel: Code Kattenkruid
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 128
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000362035