Overslaan en naar de inhoud gaan

Jacques Vriens – Weg uit de Peel

Janneke woont samen met haar ouders, broers en zusje in een armoedig huisje in de Peel. Haar broer Nard en haar vader zijn turfstekers. Ze moeten hard werken voor een schamel loon. Janneke helpt haar moeder na schooltijd met huishoudelijke klusjes, maar zo vaak ze kan, trekt ze zich terug op haar favoriete plekje in de Peel, verscholen tussen de berkenbomen.

Daar ontmoet ze in het geheim haar vriendje Willem en heeft ze tijd om ongestoord te fantaseren over de toekomst: Janneke droomt ervan om juf te worden en zo te ontsnappen aan het zware, uitzichtloze leven dat de meeste Peelbewoners leiden. Maar nare gebeurtenissen zorgen ervoor dat Jannekes droom steeds onbereikbaarder wordt. Janneke ziet nog maar één uitweg…

In het begin van ‘Weg uit de Peel’ is het even wennen aan met name de karakters en de omgeving waarin zij leven. Jacques Vriens heeft zoals altijd een boeiende schrijfstijl en wil zijn lezers ook wat leren. Doordat het leven in de Peel vrij zwaar was, is dat waarschijnlijk wel even wennen voor de (jonge) lezers. Uiteindelijk kom je dankzij de interessante schrijfstijl toch lekker in het boek en wacht je een mooi en spannend verhaal.

Vriens besteedt voldoende aandacht aan de verschillende personages. Hierdoor leer je ze steeds beter kennen en ontdek je waarom ze bepaalde dingen zeggen en doen. Sommige acties van Janneke zullen wellicht herkenning opleveren bij de doelgroep. Ook al leefde Janneke in een heel andere tijd; elk kind (her)kent bepaalde streken.

Al met al heeft de auteur met ‘Weg uit de Peel’ wederom een boeiend én leerzaam verhaal geschreven. Leuk detail is dat dit bijzondere verhaal dit jaar is omgetoverd tot een theatervoorstelling. Dan komt het waarschijnlijk nog meer tot leven.

Auteur: Jacques Vriens
Titel: Weg uit de Peel
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 192
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000360444