Overslaan en naar de inhoud gaan

Jan Brokken – De vergelding

In het Zuid-Hollandse dorpje Rhoon vindt in 1944 een Duitse soldaat de dood. De moffen laten dit niet zomaar zonder gevolgen: zeven mannen uit Rhoon worden vermoord, hun vrouwen en kinderen uit hun huis gedreven en al het bezit in brand gestoken. De dorpsgenoten zitten vol vragen: wie heeft de Duitse soldaat vermoord? En waarom? Of was het slechts een ongeluk?

Jan Brokken gaat in ‘De vergelding’ op onderzoek uit en probeert deze vragen te beantwoorden. Hij reconstrueert de gebeurtenissen met behulp van vele pagina’s processtukken, verhoren van getuigen en diverse interviews met de betrokkenen. Op het moment dat hij de waarheid gevonden denkt te hebben, neemt het verhaal een geheel andere wending. Ligt het allemaal toch anders dan verwacht?

‘De vergelding’ zet je in de eerste plaats aan het denken. Hoe zwart-wit was het tijdens de Tweede Wereldoorlog? Kon je alleen maar goed of fout zijn of was er ook nog een tussenweg? Hoe zou je zelf gehandeld hebben in oorlogstijd? Deze vragen komen in je op bij het lezen van dit boek. Je moet ze voor jezelf beantwoorden, nadat je het hele verhaal hebt gelezen.

In het begin van het boek moet je er even inkomen. Even wennen aan de schrijfstijl en ontdekken wie de verschillende opgevoerde personen zijn. Maar zodra je eenmaal goed in het verhaal zit, neemt Brokken je mee in zijn zoektocht naar de waarheid. Hij vertelt op een meeslepende wijze hoe een dorp al jaren een groot geheim met zich meedraagt en wat dat met de bewoners doet. Je denkt over alles uit het verhaal nog wel even na als je de laatste bladzijde hebt gelezen…

Auteur: Jan Brokken
Titel: De vergelding
Genre: Oorlogsboeken
Aantal pagina’s: 256
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 9789045022710