Overslaan en naar de inhoud gaan

Jan Terlouw – Natuurlijk (Boekenweekessay 2018)

Geboren in een boerendorp op de Veluwe, groeide Jan Terlouw op tussen de natuur. Hij klom in bomen, bestudeerde bijenvolken en hielp kalfjes geboren worden. Natuur werd voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie, door de schoonheid, de variatie en het mysterie ervan.

Nog altijd vindt hij Nederland een van de mooiste landen van de wereld. Het groen, het water, de dijken, de jagende wolken, de wisseling der seizoenen, het fascineert hem mateloos. Maar hij is ook bezorgd, want de natuur is in gevaar. Het is niet te laat, maar het is wel de hoogste tijd voor drastische maatregelen.

In ‘Natuurlijk’ geeft Jan Terlouw een ode aan de natuur en een pleidooi voor de duurzaamheid, zoals we hem op televisie bij bijvoorbeeld ‘De Wereld Draait Door’ hebben zien doen en zoals hij in lezingen doet. Laatst was ik in Oosterhout bij een lezing van hem en zijn dochter Sanne. De hele zaal is muisstil als Terlouw begint te praten en is vol onder de indruk van hem.

Tijdens het lezen van ‘Natuurlijk’ hoor je de auteur als het ware vertellen wat er in het essay staat. Hij beschrijft het op een duidelijke en heldere manier, waardoor je het goed begrijpt én waardoor je er zelf over gaan nadenken. De natuur is belangrijk: vroeger, nu én in de toekomst. Dat weet je natuurlijk wel, maar Terlouw wijst je er nog eens extra op.

Auteur: Jan Terlouw
Titel: Natuurlijk (Boekenweekessay 2018)
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 64
Uitgeverij: Stichting CPNB
ISBN: 9789059654341