Overslaan en naar de inhoud gaan

J.D. Robb – Vermoord naakt

De kleindochter van senator DeBlass - Sharon DeBlass - wordt vermoord aangetroffen in haar appartement. Op dat moment komt haar geheime leven als callgirl aan het licht. Vanwege de politiek dient deze zaak strikt vertrouwelijk behandeld te worden. Aan politie-inspecteur Eve Dallas de taak om het onderzoek te leiden. Haar onderzoek brengt haar in de ondoorzichtige kringen van de politieke wereld en naar de “high society” van Washington. Ze heeft er haar handen vol aan om deze zaak in goede banen te leiden.

Het onderzoek naar de moord op Sharon wordt er niet gemakkelijker op als Dallas zich aangetrokken voelt tot Roarke. Hij is een van de rijkste, machtigste én knapste mannen van de wereld. Daarnaast is hij een van de verdachten… Zet Dallas haar hele carrière op het spel voor hem?

J.D. Robb is een pseudoniem van auteur Nora Roberts. Onder dit pseudoniem schrijft ze politieromans. ‘Vermoord naakt’ is het eerste deel uit de Eve Dallas-reeks. Deze reeks is enorm populair in het buitenland (sinds 1995). Pas na het twaalfde boek werd bekend dat Roberts de boeken had geschreven. Dat maakte de serie nog populairder. Nu kunnen we eindelijk in Nederland ook genieten van de verhalen rondom Eve Dallas.

Op de voor- en achterkant van het boek staan positieve woorden van Stephen King en Harlan Coben. Dat zijn niet de minste auteurs, dus je verwachting zijn hooggespannen als je aan het boek begint. Dit wordt in eerste instantie zeker waargemaakt. Robb beschrijft meteen vanaf de eerste bladzijde veel activiteit in het verhaal, waardoor er veel vaart inzit. Door de prettige schrijfstijl leest het gemakkelijk. Een leuk detail is dat het verhaal zich in 2058 afspeelt, waardoor de technologie op een heel andere manier gebruikt wordt dan nu het geval is.

Halverwege het verhaal gaat de vaart er helaas uit. De auteur legt dan de nadruk op Eve en haar relatie tot Roarke; en minder op de voortgang van de moordzaak. Terwijl je juist ontzettend nieuwsgierig bent naar het verloop van de zaak. Het is natuurlijk wel prettig om wat meer te weten te komen over Eve, zeker omdat er nog meer boeken met haar als hoofdpersoon zullen volgen. Maar het wat beter gedoseerd kunnen worden. Nu lees je eerst vooral over de moordzaak, dan over Dallas en tenslotte over allebei een beetje. Het was fijner geweest als de zaak en de beschrijvingen van de politie-inspecteur wat meer door elkaar heen verteld waren. Dat had de vaart in ‘Vermoord naakt’ gehouden.

Naarmate je de ontknoping van het verhaal nadert en je zelf denkt te weten wie de dader is, zorgt de auteur toch nog voor een verrassing. Dat maakt een thriller voor mij geslaagd. Ik word liever op het einde verrast wie de dader is dan dat het vanaf de eerste moord al meteen goed heb.

Auteur: J.D. Robb
Titel: Vermoord naakt
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022569016
Aantal pagina's: 320