Overslaan en naar de inhoud gaan

Jelle Brandt Corstius – Arctisch dagboek (Boekenweekessay 2014)

Tijdens een cruise op de Witte Zee heeft Jelle Brandt Corstius ooit een soort dagboek bijgehouden. Deze aantekeningen vormen de basis voor ‘Arctisch dagboek’, het Boekenweekessay van dit jaar met als thema reizen. Normaal gesproken houdt de auteur geen dagboek bij als hij op reis is, maar tijdens deze cruise waren de omstandigheden anders dan normaal.

Brandt Corstius was aanwezig bij de cruise om een aantal lezingen te geven. Tegen het einde van de reis had hij het helemaal gehad en verliet hij zijn raamloze hut niet meer. Hij at en dronk niet meer en schreef alleen nog maar. Niets kon ervoor zorgen dat hij uit zijn hut zou komen. Dat wilde hij pas weer doen als hij van het cruiseschip af kon om naar huis te gaan.

‘Arctisch dagboek’ is een heerlijk boekje om even tussendoor te lezen. Het verhaal bestaat uit 64 pagina’s, waardoor je het zo uit hebt. Dat komt niet alleen door de weinige pagina’s, maar ook door de gemakkelijke schrijfstijl en het eerlijke verhaal van Brandt Corstius. Hij vertelt in dit Boekenweekessay een zeer persoonlijk verhaal. Hij laat bijvoorbeeld meerdere keren blijken dat hij heel graag alleen is. Hij vindt het bijvoorbeeld prettig om alleen te ontbijten, om alleen van het uitzicht op zee te genieten en om alleen in zijn hut naar de televisie te kijken. Hij weet dat andere mensen dat raar (kunnen) vinden, maar dat maakt hem niet zoveel uit.

Door deze openheid leer je de auteur een beetje beter kennen. Ook al zegt hij zelf dat hij niet instaat voor de waarheid van het document – omdat hij niet meer gegeten en gedronken had én omdat het schip op en neer deinde –, het verhaal is boeiend om te lezen.

Auteur: Jelle Brandt Corstius
Titel: Archtisch dagboek
Genre: Non-fictie
Uitgeverij: Stichting CPNB
ISBN: 9789059652354
Aantal pagina's: 64