Overslaan en naar de inhoud gaan

Jenny Downham – Ontrafelen

De zeventienjarige Katie woont samen met haar moeder Caroline en haar veertienjarige broertje Chris. Katie is verliefd op iemand, maar ze durft niet te zeggen wie het is. Caroline doet haar best om haar twee kinderen zo goed mogelijk op te voeden sinds haar man er met een ander vandoor is gegaan. Het zorgt ervoor dat ze overspannen en oververmoeid is.

Dan duikt na een jarenlange afwezigheid plotseling Mary op, Carolines moeder en Katies grootmoeder. Mary heeft alzheimer in een gevorderd stadium. Ze heeft alleen nog maar flarden van herinneringen over haar verleden dat gekenmerkt werd door zowel vreugde als verdriet. Ergens in die herinneringen schuilt een familiegeheim dat te maken heeft met Caroline. Het lijkt alleen Katie te lukken om tot Mary door te dringen. Komt Katie achter het grote geheim? En zal ze met behulp van haar oma ook haar eigen geheim durven blootleggen?

In ‘Ontrafelen’ volgen we het verhaal van drie vrouwen: Mary, Caroline en Katie. Vanuit deze drie personages wordt het verhaal verteld, afwisselend tussen de hoofdstukken en soms zelfs binnen één hoofdstuk. Dit is in het begin even wennen, maar past uiteindelijk helemaal in een verhaal over alzheimer. Dat geldt vooral voor de stukken vanuit Mary. Jenny Downham weet feilloos de worstelingen van een dementerende vrouw op papier te zetten. Indrukwekkend!

Samen met Katie en Mary ga je op zoek naar het familiegeheim. Dankzij de passages uit het verleden wordt voor de lezer het een en ander steeds duidelijker. Precies op het juiste moment vertelt Downham iets uit het verleden. Het maakt het verhaal helemaal kloppend en compleet.

Naarmate het einde van ‘Ontrafelen’ volgt, komt alles samen en worden er verschillende geheimen onthuld, waarbij het een je meer verrast dan het ander. Het vormt in ieder geval een mooie en duidelijke afsluiting van een prachtig verhaal. Een aanrader om te lezen!

Auteur: Jenny Downham
Titel: Ontrafelen
Genre: Roman
Aantal pagina's: 448
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 9789025446512