Overslaan en naar de inhoud gaan

Jet Nijland – Zwaluwdans

Als Elisa na bijna dertig jaar een mysterieuze brief krijgt van haar Spaanse vader, komt haar leven volledig op zijn kop te staan. Er staat in dat ze een huis in Sevilla erft. Ze laat haar saaie bestaan in Nederland achter zich en vertrekt naar de stad van palmbomen, paleizen en de flamencomuziek.

Daar komt ze meer te weten over de onvoltooide liefdesgeschiedenis van Nando en Neva. Ze werden verliefd op elkaar tijdens de Spaanse Burgeroorlog, maar hun status en de politieke verdeeldheid maakten hun toekomst onmogelijk. Kan hun liefde de haat en de verdeeldheid alsnog overwinnen?

Het verhaal van ‘Zwaluwdans’ speelt zich in twee tijden af: Elisa’s verhaal in de jaren ’70 en Nando’s en Neva’s verhaal in de jaren ’40. Jet Nijland heeft zich in beide tijdsmomenten goed ingeleefd en weet de jaren ’40 en de jaren ’70 goed weer te geven.

Persoonlijk vond ik in eerste instantie het verhaal van Nando en Neva interessanter om te lezen dan dat van Elisa. Het is zo’n mooi liefdesverhaal tussen die twee personages. Je leeft met allebei mee en je gunt ze een geweldige tijd met elkaar… maar of ze dat ook echt gaat lukken?! Het verhaal van Elisa verloopt wat warriger. Je bent even zoekende wie zij precies is en wat ze precies in Sevilla wil gaan doen. Dat maakt je tegelijkertijd ook wel nieuwsgierig. Hoe zit het nu precies tussen Nando, Neva en Elisa? Voor mij duurde het eventjes voordat ik die link helemaal had gelegd.

Nijland schuwt het niet om wat heftigere thema’s aan te halen. Dat geeft deze historische roman wel een extra laagje. Het is aan de ene kant een zoektocht naar iemands vader en aan de andere kant een bijzonder en ingewikkeld liefdesverhaal. Met name bij dat liefdesverhaal gaat niet alles van een leien dakje. Daarmee geef ik niet teveel weg, maar wil ik wel aangeven dat het meer is dan alleen maar een verhaal over de liefde.

Wanneer alles in het heden van dit verhaal samenkomt, volgen nog een aantal prachtige en ontroerende momenten. De auteur heeft er op dat moment voor gezorgd dat je een aantal personages in je hart hebt gesloten. Het einde van ‘Zwaluwdans’ is verdrietig en mooi tegelijkertijd.

Auteur: Jet Nijland
Titel: Zwaluwdans
Genre: (Historische) roman
Aantal pagina's: 285
Uitgeverij: Ellessy
ISBN: 9789464490589