Overslaan en naar de inhoud gaan

Jet van Vuuren – Liegbeest

Jochem Nijhoff is een 43-jarige advocaat die niet te klagen heeft op het gebied van geld, werk, liefde en vriendschap. Hij heeft nog steeds goed contact met zijn oud-jaargenoten van het Utrechts studentencorps. Dit jaar vieren ze hun vijfde lustrum in zijn buitenhuis op de Veluwe.

Via zijn secretaresse Roos regelt Jochem een poetsvrouw voor zijn weekendfeestje. Een vrouw die alle rotzooi opruimt en ook nog eens haar mond weet te houden. Roos raadt hem Hannah aan. Een gescheiden vrouw, met een kind en een forse hypotheek die het geld goed kan gebruiken. Maar is Hannah wel wie ze zegt dat ze is? En hoe zit het tussen Jochem en zijn vrienden? Niemand lijkt helemaal eerlijk te zijn tegenover de anderen…

Het eerste hoofdstuk uit ‘Liegbeest’ komt hard binnen bij de lezer. Het is een fragment uit het heden die voor opschudding zorgt en die de rode draad door de rest van het boek blijkt te zijn. Jet van Vuuren weet hoe ze een boek goed kan openen. Je aandacht is meteen gewekt en je wil direct verder lezen om te ontdekken wat er allemaal nog gaat gebeuren.

Het verhaal wordt grotendeels in het heden verteld, met af en toe een fragment uit het verleden. Stukje bij beetje ontdek je wat er vroeger is gebeurd, wie daarbij betrokken waren en welke gevolgen dit heeft gekregen. Niet alles dat er gebeurt, is even verrassend te noemen. Dat geldt wel voor de manier waarop sommige omstandigheden samenkomen, zonder daarover verder teveel te verklappen.

Van Vuuren zorgt ervoor dat je de hoofdpersonages goed leert kennen. Dat geldt met name voor Jochem en Hannah. Je ontdekt wat voor mensen dit zijn, waardoor je soms al kan inschatten hoe ze op een bepaalde situatie zullen gaan reageren. En net als je denkt te weten hoe alles in elkaar steekt, zorgt de auteur alsnog voor een verrassende wending. Dat zorgt ervoor dat ‘Liegbeest’ met een kleine klapper wordt afgesloten.

Auteur: Jet van Vuuren
Titel: Liegbeest
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 304
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 9789045218717