Overslaan en naar de inhoud gaan

J.K. Rowling – Harry Potter en de steen der wijzen

Harry Potter is een doodgewone maar zeer ongelukkige jongen, die sinds de dood van zijn ouders bij zijn oom, tante en neef woont. Hij wordt daar vreselijk behandeld. Zo krijgt hij alleen maar afdankertjes van zijn (te) dikke neef en moet hij in een bezemkast onder de trap slapen.

Op zijn elfde verjaardag gebeurt er iets bijzonders: een geheimzinnige brief en een woeste figuur op een vliegende motorfiets zorgen ervoor dat Harry’s leven compleet verandert. Hij belandt namelijk op Zweinstein, de Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Hij leert wie zijn overleden ouders zijn, hoe beroemd hij in zijn nieuwe wereld is, wat je met bezemstelen, toverdranken en toverspreuken kunt, en wie – zonder dat hij het wist – zijn aartsvijand is. Als dat allemaal maar goed gaat…

Wie kent de Harry Potter-reeks niet? Veel mensen hebben of de boeken gelezen of de films gezien of zelfs allebei. Ik behoor tot de categorie dat ik de boeken zowel in het Nederlands als in het Engels heb gelezen (en in mijn bezit heb) en dat ik alle films heb gezien (meerdere keren zelfs). Met uitpakken van mijn kinder- en jeugdboeken kwam ik al mijn Harry Potter-boeken weer tegen, en ik besloot om ze allemaal te herlezen. Het blijven namelijk geweldige boeken.

Oorspronkelijk schreef J.K. Rowling de Harry Potter-boeken voor de jeugd, maar ook menig volwassene geniet van deze boeken. Het zijn echt boeken voor jong en oud. En hoe kan het ook anders dan in een wereld vol magie, monsters, tovenarij, spreuken, bezemstelen en nog veel meer. Vanaf het moment dat je kennis hebt gemaakt met Harry Potter sluit je ‘m in je hart en ben je benieuwd wat hij allemaal mee gaat maken. Dat geldt ook als je de boeken voor een tweede (of derde of vierde of…) keer gaat lezen.

Rowling heeft een heerlijke schrijfstijl. Ze zorgt ervoor dat je de verschillende personages leert kennen en door haar levendige en gedetailleerde schrijfstijl zie je iedereen zo voor. En nadat je de films hebt gezien, wordt dat alleen maar makkelijker. Samen met Harry ontdek je wie zijn ouders zijn en naar welke school hij mag. ‘Harry Potter en de steen der wijzen’ is een avontuurlijk en fantasierijk verhaal dat geen minuut verveelt. Het leest gemakkelijk weg en zorgt voor een aantal vermakelijk leesuurtjes. Ik verheug me nu al op het tweede deel uit deze reeks.

Auteur: J.K. Rowling
Titel: Harry Potter en de steen der wijzen
Genre: Fantasy
Aantal pagina's: 228
Uitgeverij: De Harmonie Amsterdam / Standaard Antwerpen
ISBN: 9789076174082