Overslaan en naar de inhoud gaan

Jo Baker – Landgoed Longbourn

Weesmeisje Sarah werkt in het huishouden van de familie Bennett. Ze brengt haar dagen door met het schrobben van de vloeren, het legen van de verschillende po’s en het wassen van alle kleding. In haar “vrije tijd” zit ze vooral in de kelderruimtes waar alle bedienden - waaronder mevrouw Hill en Polly - van de familie Bennett mogen zijn.

Op een dag komt er een nieuwe knecht, genaamd James Smith. Hij heeft iets mysterieus over zich heen. Sarah lijkt meteen van slag na haar eerste ontmoeting met hem. En zij blijkt niet de enige daarin te zijn. Het voorspelbare leven van de bedienden dreigt geheel overhoop gehaald te worden. Welke gevolgen zal dit hebben?

‘Landgoed Longbourn’ van Jo Baker wordt aangekondigd als hét verhaal van de bedienden uit ‘Pride and Prejudice’. Dat kan wellicht enige verwachtingen scheppen voor de liefhebbers van dat verhaal. Daarnaast staan er diverse lovende woorden vermeld, onder andere door ‘The New York Times’ en ‘People’. Dat laatste zorgde er bij voor mij dat ik met vrij hoge verwachtingen aan het verhaal begon. Helaas is dat niet waargemaakt.

Baker heeft een gemakkelijke schrijfstijl, waardoor je het verhaal op zich snel kunt lezen. Helaas zorgt de oppervlakkigheid van het verhaal ervoor dat je het boek regelmatig weg wilt leggen. ‘Landgoed Longbourn’ boeit je te weinig om er in door te blijven lezen. Er gebeurt niet veel met de personages. De hoofdstukken zijn vaak te kort om echt lekker in het verhaal te komen. Kortom: het verhaal heeft het helaas allemaal net niet.

Nu heb ik ‘Pride and Prejudice’ nooit gelezen, dus wellicht is ‘Landgoed Longbourn’ interessanter voor mensen die dat wel hebben gedaan. Ik kan me helaas niet aansluiten bij de vele positieve woorden uit de buitenlandse media die bij dit boek vermeld waren.

Leesclub Leesfanaten
‘Landgoed Longbourn’ stond centraal tijdens de eerste leesclub van Leesfanaten. Als recensent voor Leesfanaten nam ik hieraan deel. In een paar weken tijd hebben we het boek gelezen en besproken. Allereerst de verwachtingen die het boek en de auteur wekten (fase 1); daarna je ervaringen over het boek tijdens het lezen (fase 2); en tenslotte het eindoordeel inclusief hoeveel sterren je het boek zou geven (fase 3).

De meeste leden waren uiteindelijk wat positiever in hun oordeel; zij gaven het boek 3 of 4 sterren. De karakters uit het boek waren interessant, maar de auteur had er meer mee kunnen doen. Het verhaal kent weinig verrassende wendingen, maar dat was niet voor iedereen storend. Jo Baker heeft een prettige en plezierige schrijfstijl, die past bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.

Voor de meeste leesclubleden zijn de verwachtingen die vooraf gewekt waren niet uitgekomen. Toch heeft vrijwel iedereen alsnog van het verhaal genoten. Het is echter wel een boek dat je gemakkelijk weg kunt leggen. Een van de lezer vatte zijn conclusie mooi samen: “’Landgoed Longbourn’ is een lekker leesbaar boek zonder uitschieters en met gemiste kansen.”

Auteur: Jo Baker
Titel: Landgoed Longbourn
Genre: Roman
Aantal pagina's: 416
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789023485377