Overslaan en naar de inhoud gaan

John Boyne – De jongen op de berg

Pierrot verliest op jonge leeftijd zijn ouders. Op 4-jarige leeftijd overlijdt zijn vader; drie jaar later zijn moeder. Hij komt tijdelijk in een weeshuis terecht, maar verlaat vervolgens Frankrijk om een nieuw leven te beginnen bij zijn Duitse tante Beatrix. Zij werkt als huishoudster bij rijke mensen die in Duitsland bovenop een berg wonen. Pierrot mag er komen wonen, zolang hij niemand tot last is.

Het zijn echter geen gewone tijden als Pierrot in Duitsland terecht komt. Het is 1935 en de Tweede Wereldoorlog komt langzaamaan dichterbij. Ook het huis waar hij komt te wonen, is niet zomaar een huis: het is Berghof, het huis waar Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt. Pierrot moet even wennen aan zijn nieuwe leven, maar al snel maakt hij deel uit van Hitlers wereld. En daar is niet iedereen even blij mee. Welke gevolgen heeft dit voor de kleine jongen, die veel te snel volwassen lijkt te worden?

‘De jongen op de berg’ is een indrukwekkend boek over de Tweede Wereldoorlog en de aanloop naar deze verschrikkelijke gebeurtenis. Zoals we van John Boyne gewend zijn, weet de auteur hoe hij een verhaal moet vertellen. Hij heeft een prachtige schrijfstijl, waarmee hij je in het boek sleurt en je pas weer loslaat als je de epiloog gelezen hebt. En dan laat het verhaal je nog niet helemaal los…

Pierrot is een heerlijk joch, die op 7-jarige leeftijd wees wordt en op dat moment nog weinig weet van de wereld. Hij kijkt op tegen soldaten en weet dan nog niet wat het precies inhoudt om soldaat te zijn. Als hij eenmaal in Duitsland woont en steeds vaker met Hitler in aanraking komt, zie je hem veranderen van een kleine jongen naar een heuse nazi. Hij lijkt echter amper door te hebben wat Hitlers ideeën echt betekenen. Dat is bijna beangstigend om te lezen. Hoeveel jongens zullen er in die tijd ook zo zijn veranderd net zoals Pierrot?

Boyne belicht een onderdeel van de Tweede Wereldoorlog, waar ik nog weinig over gelezen heb. De auteur laat het verhaal zien van iemand die “slecht” was tijdens de oorlog, en die dat meer beseft heeft dan hij in eerste instantie wil laten blijken. ‘De jongen op de berg’ is wederom een prachtroman over de Tweede Wereldoorlog die indruk maakt.

Auteur: John Boyne
Titel: De jongen op de berg
Genre: Roman
Aantal pagina's: 256
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022575536