Overslaan en naar de inhoud gaan

John Green – Schildpadden tot in het oneindige

Al sinds haar jeugd kamp Aza Holmes met hevige angsten. Soms twijfelt ze zelfs wie er aan het roer staat in haar leven: zij of haar dwanggedachten.

Als Aza en haar beste vriendin Daisy het nieuws horen over de voortvluchtige miljardair Russel Pickett en de beloning voor de gouden tip over zijn schuilplaats, besluiten de twee op zoek te gaan. Het leidt hen naar Picketts zoon Davis, die samen met zijn broertje Noah op het enorme landgoed van zijn vader woont. Zij hebben daar gezelschap van een tuatara – een zeldzaam reptiel. Davis staat op het punt een fortuin te erven.

Davis maakt gevoelens los in Aza, die haar kwetsbaarder maken dan ze al was. Terwijl zij steeds verder wegzinkt in de spiraal van haar gedachten, komt de waarheid over Russel Pickett langzaam aan het licht.

Bijna zes jaar na het succesvolle ‘Een weeffout in onze sterren’ is John Green terug met een nieuwe roman. De verwachtingen waren bij veel lezers hooggespannen. Heeft de auteur deze waargemaakt bij ‘Schildpadden tot in het oneindige’?

Met Aza Holmes heeft Green een bijzonder personage gecreëerd. Ze zit vol angsten die haar leven steeds meer gaan beheersen. Dat is interessant om te lezen, vooral als je dat zelf niet kent, maar het zorgt er tegelijkertijd voor dat je wel even aan het hoofdpersonage moet wennen. Soms zou je haar het liefste even willen zeggen dat ze niet zoveel moet nadenken maar meer naar gevoel zou moeten luisteren. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd voor iemand die niet met dwanggedachten leeft.

In het verhaal zelf gebeurt niet heel veel, maar dat neemt niet weg dat ‘Schildpadden tot in het oneindige’ een bijzonder boek. Vooral als je je bedenkt dat Green zijn hele leven last heeft van angsten en dwanggedachten. In zijn dankwoord noemt hij zelfs zijn therapeuten. Het is knap hoe de auteur de pijn en het verdriet rondom dwanggedachten op papier weet te zetten.

‘Schildpadden tot in het oneindige’ is geen ‘Weeffout in onze sterren’, maar eigenlijk moet je de beide boeken natuurlijk niet met elkaar vergelijken. Voor mij heeft de auteur de hooggespannen verwachtingen gedeeltelijk waargemaakt. Zijn nieuwste boek maakt indruk, maar is soms wel wat lastig om te lezen.

Auteur: John Green
Titel: Schildpadden tot in het oneindige
Genre: Roman
Aantal pagina's: 350
Uitgeverij: Gottmer
ISBN: 9789025768539