Overslaan en naar de inhoud gaan

Jojo Moyes – Voor jou

Louisa en Will zijn elkaars absolute tegenpolen. Waar Will het gevaar en de vrijheid opzoekt, blijft Louisa (Lou voor vrienden) in haar eigen, vertrouwde wereldje met haar familie, haar vriend Patrick en haar baan in een theehuis.

Hun levens veranderen als ze elkaar ontmoeten. Will zit sinds een heftig ongeluk in een rolstoel en heeft overal hulp bij nodig. Verpleger Nathan helpt hem waar nodig is, en Lou wordt aangenomen om hem gezelschap te houden. Will en Lou botsen vanaf dag één, maar Lou is van plan om er het beste van te maken. Ze heeft het geld nodig en laat zich niet uit het veld slaan. Lou wil Will laten zien dat er nog genoeg is om voor te leven…

Vorige week bezocht ik de film ‘Me before you’ en zat ik met tranen in mijn ogen in de zaal. Wat een mooi, ontroerend en heftig verhaal. Op aanraden van een vriendin met wie ik naar die film was, heb ik het boek gehaald. En dat is gewoon nog mooier, zoals wel vaker het geval is. Gelukkig wist ik nu dat ik de tissues binnen handbereik moest hebben.

Jojo Moyes heeft met ‘Voor jou’ een ontzettend goed boek geschreven. De auteur heeft het aangedurfd om over een niet-alledaags onderwerp te schrijven. Een onderwerp dat voor sommige mensen misschien zelfs wel een taboe is. Het verhaal laat je nadenken over het leven. Wat zou jij doen als je bijna helemaal verlamd in een rolstoel zit en niets meer zelf kunt? Zelfs niet meer eten of drinken? Wat doe je als je overal hulp bij nodig hebt? Knap dat ze hierover zo’n mooi en indrukwekkend boek heeft kunnen schrijven. In een interview dat achterin het boek staat, vertelt ze dat ze het verhaal is gaan schrijven zonder dat ze al een uitgeverij had die het zou gaan uitbrengen. Ze wilde het gewoon schrijven. Gelukkig is het uitgegeven, en inmiddels op een mooie manier verfilmd.

Tijdens het lezen van ‘Voor jou’ lees je het ene moment lachend en heb je het andere moment tranen in je ogen. Hoe verder je richting het einde van het boek komt, hoe meer tranen je hebt. Uiteindelijk kun je het echt niet meer droog houden. Mocht je dit boek nog niet gelezen hebben, doe het dan. En ga ook naar de film. Ze zullen je allebei niet teleurstellen. Zo mooi!

Auteur: Jojo Moyes
Titel: Voor jou
Genre: Roman
Aantal pagina's: 432
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026141461