Overslaan en naar de inhoud gaan

Joke Reijnders – Olivia en ik

Als de geest van de elfjarige Olivia aankomt op begraafplaats Lindeheuvel is Cornelia (zelf overleden in 1891) opgewonden: het is bijna een eeuw geleden sinds er een meisje van haar leeftijd op Lindeheuvel was! Ze is dan ook vastbesloten vriendinnen met dit nieuwe meisje te worden.

Olivia is echter helemaal niet blij om op Lindeheuvel te zijn – en dat laat ze merken ook. Hoe Cornelia ook probeert om vriendschap te sluiten, Olivia houdt iets voor haar achter en dat beïnvloedt hun vriendschap. Maar terwijl Cornelia vastbesloten is Olivia te helpen en het geheim van haar vriendin te ontdekken, merkt ze dat ze zelf ook nog een probleem moet oplossen.

Wat heeft Joke Reijnders met ‘Olivia en ik’ een bijzonder boek geschreven. Meteen vanaf het eerste hoofdstuk word je als lezer meegenomen in dit unieke verhaal waarin de vriendschap tussen twee overleden meisjes centraal staat. Het is prachtig om te lezen hoe de auteur een verhaal heeft gecreëerd tussen twee ogenschijnlijk verschillende karakters. De een leeft al heel lang op de begraafplaats en de ander wil er helemaal niet zijn.

Stukje bij beetje ontdek je meer over Cornelia en Olivia. Hoe zijn ze overleden? Wat hebben ze in hun leven meegemaakt? Wat kunnen ze op de begraafplaats nog doen? Hoe is het om overleden te zijn maar toch nog op aarde rond te zweven? Reijnders heeft er - ondanks al het bovennatuurlijke - een heel menselijk verhaal van gemaakt. Echt knap gedaan!

Voor de jonge doelgroep komen er herkenbare zaken naar voren, zoals liefde, verdriet en ruzie. Ook al leven de hoofdpersonages niet meer; het zijn wel twee jonge meiden die in de bloei van hun leven stonden. ‘Olivia en ik’ is één van de bijzonderste boeken die ik de laatste tijd heb gelezen.

Auteur: Joke Reijnders
Titel: Olivia en ik
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 160
Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000378333