Overslaan en naar de inhoud gaan

Jolanda Ivonne Clément – Oostwaarts

Oud-Albas, 1952. Dat zijn moeder Suze in de oorlog een relatie had met een jonge Wehrmachtsoldaat, weet de elfjarige Heindert niet, en evenmin dat hij een zoon is van die Duitser. Wat hij wel weet: zijn moeder heeft een syndroom, zijn opa en oma herkent hij niet meer, hij wordt gepest op school en niet alleen door klasgenoten, ook de leraren sparen hem niet.

Als Suze op een zomeravond in allerijl hun spullen pakt om weer te vertrekken, beseft hij dat het nu echt mis is. Ze laten alles achter en vertrekken met onbekende bestemming. Tijdens hun vlucht ontdekt Heindert steeds meer over de verzwegen waarheid over zijn afkomst.

Jolanda Ivonne Clément heeft met ‘Oostwaarts’ een indrukwekkende debuutroman geschreven. Ze weet vanaf het eerste hoofdstuk haar lezers mee te nemen in het verhaal van Heindert en zijn moeder en het is moeilijk om dit boek weg te leggen. Dat komt vooral als Suze en Heindert op de vlucht gaan. Stukje bij beetje ontdek je als lezer waarom deze verhuizing anders is dan de andere. Mede daardoor blijft je nieuwsgierigheid gewekt en wil je lekker door blijven lezen.

Clément weet de karakters van Suze en Heindert mooi uit te diepen. Suze gaat gebukt onder een soort schuldgevoel wat ze haar zoon aandoet door wat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gedaan. Heindert komt langzaamaan achter zijn afkomst en moet een manier vinden om daarmee om te gaan. Dat blijkt soms best lastig te zijn voor zo’n jonge jongen. Heel mooi hoe de auteur die strubbelingen heeft verwoord.

Het verhaal van ‘Oostwaarts’ zet je aan het denken. Het blijft allemaal nog even door je hoofd rondspoken als je het uit hebt gelezen. En Heindert heeft een plekje in je hart gekregen. Aanrader om te lezen!

Auteur: Jolanda Ivonne Clément
Titel: Oostwaarts
Genre: (Historische) roman
Aantal pagina's: 256
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026354229