Overslaan en naar de inhoud gaan

Joost Klein – Albino

Welkom, ik had je al verwacht. Zorg dat je riem goed vastzit en dat je te allen tijden je armen binnenboord houdt. Je gaat nu mijn brein binnen. Oh, wie ik ben? Sorry, wat onbeleefd van mij. Mijn naam is Joost Klein. Ik ben op het moment van schrijven 20 jaar oud. Op het moment van publicatie 21 jaar. Wat gaat de tijd toch snel hè? Nee. De tijd gaat niet snel. Wij willen te snel. Wij mensen hebben nooit genoeg. Wat zijn wij walgelijk!

Dit staat te lezen op de achterkant van ‘Albino’. Dat trekt meteen je aandacht. Wat zou dit voor boek zijn? En wat heeft Joost ons allemaal te vertellen? Na het lezen van het voorwoord en de regels wordt je nieuwsgierigheid nog meer gewekt. Die regels maken het overigens lastig om een recensie over het boek te schrijven ;-). Je mag namelijk niet over de inhoud van het boek praten (”ik heb dit boek speciaal voor jou geschreven en elk exemplaar ervan is anders” én je mag niet over het boek praten (”maar wil je toch praten over dit boek lieg dan gebruik je fantasie”).

‘Albino’ staat vol gedichten in allerlei soorten en maten, die je vooral aan het lachen maken. Tussendoor vind je bijpassende afbeeldingen. De gedichten nodigen uit om verder te blijven lezen. Je bent gewoon benieuwd waar Klein het allemaal nog meer over zal gaan hebben. Een van mijn favorieten is toch wel ‘Blauwe ogen’. Om te weten waarom dat is, zal je toch even in ‘Albino’ moeten gaan kijken.

Al met al heeft Klein een bijzonder boek gemaakt dat zich onderscheidt van bijna alle andere boeken die ik tot nu toe gelezen heb. Het is eigenlijk niet onder een bepaald genre te plaatsen; ‘Albino’ zou een eigen genre moeten hebben.

Auteur: Joost Klein
Titel: Albino
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 9789000364725
Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 9789000364725