Overslaan en naar de inhoud gaan

José Vriens – Nooit meer

Rachelle is gelukkig getrouwd met Frenk. Ze werkt op een basisschool en is zeven maanden zwanger. De wereld lacht haar toe… totdat ze een verontrustende mail ontvangt van “een bezorgde moeder”. Deze vrouw beschuldigt Frenk van seksueel misbruik van zijn eigen kinderen. Rachelle snapt er niks van, want Frenk heeft helemaal geen kinderen. Ze besluit de mail meteen te verwijderen.

Toch blijft de mail in haar hoofd rondspoken. Ze spreekt Frenk erop aan. Hij blijkt niet helemaal de persoon te zijn die zij dacht te kennen. Frenk vertelt namelijk dat hij getrouwd is geweest en twee dochtertjes heeft. Hij heeft hen echter al acht jaar niet meer gezien. Hij ontkent dat hij zijn dochtertjes misbruikt heeft. Rachelle gelooft haar man… en wil verder gaan met hun leven. Maar of dat gaat lukken?

‘Nooit meer’ begint met de beschuldigende mail die Rachelle van een onbekende afzender ontvangt. Daardoor zit je als lezer vrijwel meteen in het verhaal en heb je direct een aantal vragen. Wie is de afzender? Wat is de waarheid? En wat zou je zelf doen als je in zo’n situatie zit?

Rachelle besluit in eerste instantie om er niets mee te doen totdat ze toch haar man ermee confronteert. Nadat Frenk haar zijn kant van het verhaal heeft verteld, is het daarmee klaar voor Rachelle. Ze gelooft hem en wil verder met hem gaan. Dat gaat wel vrij gemakkelijk. Ik vraag me of hoeveel vrouwen hun man na een vrij grote leugen zo gemakkelijk vergeven. Als je ineens te horen krijgt dat je man getrouwd is geweest en twee kinderen heeft… Dat deel uit het verhaal is voor mij niet overal even geloofwaardig.

Doordat José Vriens een prettige en vlotte schrijfstijl heeft, vergeef je haar dat wel. Je blijft namelijk wel doorlezen in ‘Nooit meer’. Niet vanwege de spanning – je hebt al snel door wie de afzender is en wat deze persoon tot doel heeft – maar wel omdat je wil weten hoe Rachelle er allemaal mee omgaat. Bij sommige keuzes van haar zet je je vraagtekens, maar de auteur schetst wel een goed beeld hoe iemand ermee om zou kunnen gaan.

De vraag “Wat zou je doen als je zelf in deze situatie zat?” laat je niet los tijdens het lezen van het verhaal. Het zou iedereen zomaar kunnen overkomen… en wat doe je dan? Vriens laat je daar over nadenken met haar boek. Of je er echt een antwoord op kunt geven als je niet in een soortgelijke situatie hebt gezeten, dat is de vraag. De auteur heeft met haar roman in ieder geval een onderwerp aangekaart waar volgens mij nog niet zoveel over geschreven is.

Auteur: José Vriens
Titel: Nooit meer
Genre: Roman
Aantal pagina's: 252
Uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789401902717