Overslaan en naar de inhoud gaan

Judith Eiselin – Het vuur van Louise

Op een gure januaridag komen vier Nederlandse jongeren aan op Mortimer Mansion, een kostschool voor bijzonder onderwijs in Cornwall waar de Leer van de Sterren van Morgen centraal staat. In dit typisch Britse kasteel met zijn wonderlijke esoterische staf en zijn ruige omgeving belanden ze in de brugklas. In ‘Het vuur van Louise’ staat de pittige Wendelmoed van Willigenburg centraal, die op zoek is naar zichzelf met haar nieuwe naam Louise.

Louise had het prima voor elkaar thuis. Ze had het naar haar zin op school, voornamelijk door haar vriendje. Nu moest ze naar een nieuwe school. En haar ouders verwachtten dat ze haar tweelingbroer Wollebrandt in de gaten houdt, maar daar heeft ze eigenlijk geen zin in. Ze wil haar eigen vrienden maken en lekker veel naar de paarden gaan. De rest interesseert haar niet zo. Of is dat maar schijn?

‘Het vuur van Louise’ is het tweede boek dat ik uit de Sterren van Morgen-serie heb gelezen. In totaal zijn er vier boeken. Je kunt ze prima afzonderlijk van elkaar lezen en er is ook geen bepaalde volgorde waarin je ze moet lezen. Ik heb gekozen om de volgorde uit het persbericht aan te houden.

Judith Eiselin vertelt het verhaal op de kostschool vanuit de ogen van Louise. In ‘De wereld van Wollebrandt’ kwam zij al eens naar voren, maar in dit deel leer je haar echt kennen. Ze lijkt heel stoer en sterk, maar eigenlijk is ze het type ‘grote mond, klein hartje’. Ze wil de minder sterke leerlingen het liefste helpen, zoals Saar die last heeft van een eetstoornis.

De auteur zet Louise goed neer. In eerste instantie vind je haar niet zo aardig. Dat komt vooral door haar gedrag naar haar tweelingbroer toe. Maar als je haar beter leert kennen, is ze toch liever dan je in eerste instantie had verwacht. Eiselin houdt ook de doelgroep (12+) goed in het oog. Ze gebruikt korte hoofdstukken en duidelijk taalgebruik. Het verhaal leest vlot weg en zal herkenbare situaties opleveren voor de doelgroep, zoals verliefdheden en wat daarbij komt kijken.

Het leuke is als je al een deel uit deze reeks hebt gelezen, je zaken herkent uit het andere boek. Wollebrandt komt ook in ‘Het vuur van Louise’ aan bod. Natuurlijk minder uitgebreid, maar je beleeft bepaalde gebeurtenissen nu vanaf een ander personage. Dat zorgt ervoor dat de boeken elkaar mooi aanvullen. Op naar het derde boek…

Auteur: Judith Eiselin
Titel: Het vuur van Louise
Serie: Sterren van Morgen
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 112
Uitgeverij: Brandt
ISBN: 9789492037435