Overslaan en naar de inhoud gaan

Judith Visser – Stuk

Elizabeth zit in de vierde klas van het Mercatuscollege in Rotterdam. Al vanaf de eerste klas wordt ze op gruwelijke wijze door een aantal klasgenoten gepest. Haar ouders zijn gescheiden. Haar moeder heeft het te druk met haar verdriet hierom dat ze niet doorheeft hoe het met haar dochter gaat. Elizabeth raakt meer en meer geïsoleerd.

Gelukkig ziet Elizabeth ook een klein lichtpuntje. Ze zit sinds dit schooljaar bij Alec in de klas. Hij is rustig, ontzettend knap en een stuk wijzer dan al haar andere klasgenoten. Helaas heeft hij al verkering met Riley. Ook zij is ontzettend mooi en lief en leuk en blond. Eigenlijk is zij alles wat Elizabeth wil zijn. Het zorgt ervoor dat Elizabeth steeds vaker gaat fantaseren hoe het zou zijn om daadwerkelijk Riley te zijn. En dan wordt de grens tussen fantasie en werkelijkheid steeds kleiner…

‘Stuk’ is mijn eerste kennismaking met Judith Visser. Van mede-recensenten heb ik al veel positieve recensies over haar boeken gelezen, en dat maakte me nieuwsgierig naar haar boeken. Mede omdat de verfilming van ‘Stuk’ in juni in de bioscopen verschijnt, besloot ik om dit boek eens te gaan lezen.

Het verhaal is zeer heftig en aangrijpend. Het verhaal wordt vanuit de ik-persoon van Elizabeth verteld. Hierdoor lees je al haar ideeën en gedachten, en dat maakt het allemaal nog heftiger. Je kruipt als het ware in haar hoofd, maakt mee wat zij meemaakt en voelt wat zij voelt. Knap hoe de auteur dit voor elkaar heeft gekregen. Je blijft daardoor namelijk doorlezen, omdat je wilt weten wat Elizabeth allemaal van plan is. Ook hoop je ergens dat haar moeder zich meer bezig gaat houden met haar dochter… voor het te laat is.

Visser heeft een heel realistisch verhaal geschreven over een (jammer genoeg) tijdloos onderwerp. Pesten vindt helaas nog steeds plaats op middelbare scholen. Het boek laat zien wat voor (psychologische) schade een kind hiervan kan ondervinden. En dat is op zijn zachtst gezegd schokkend te noemen. Als lezer vraag je je af hoe de situatie zou zijn geweest als Elizabeths ouders niet waren gescheiden of als haar moeder minder overuren op haar werk had gemaakt of als de docenten op school er meer grip op gehad hadden… En ondertussen gaat het steeds slechter met Elizabeth.

De auteur heeft de nodige verrassingen in petto voor de lezer. Ook dat zorgt ervoor dat je dit boek niet weg wilt leggen voordat je het uithebt. Na afloop blijft het verhaal nog in je hoofd zitten. Het zet je aan het denken. Volgens mij zou een vervolg op dit boek absoluut de moeite waard zijn om te lezen. Wie weet schrijft Visser dat ooit nog eens…

Auteur: Judith Visser
Titel: Stuk
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 312
Uitgeverij: Eenvoudig Communiceren B.V.
ISBN: 9789086961863