Overslaan en naar de inhoud gaan

Julia Sprang – Boekhandel De Overkant 2: Loslaten

Anouk heeft halsoverkop haar perfecte bestaan in Utrecht achtergelaten. Haar tijd als succesvolle hr-manager is voorbij, net als haar relatie met de ontrouwe Robert. Op één van de Waddeneilanden is ze een nieuw leven begonnen en een boekwinkel gestart.

Op het eiland wonen ook Stefan en zijn zevenjarige dochtertje Evy. Stefan heeft net als Anouk een moeilijke tijd achter de rug, maar toch staat hij altijd voor haar klaar. En met haar twee linkerhanden kan ze elke hulp goed gebruiken.

Als de boekverkoop terugloopt en Anouk verontrustende appjes krijgt van haar vriendinnen uit de stad, vraagt ze zich af of ze haar verleden wel echt achter zich kan laten. En zal Stefan ook voor haar klaarstaan als ze hem nodig heeft voor meer dan het ophangen van een lamp?

Het is ruim twee jaar geleden dat ik het eerste deel uit de Boekhandel De Overkant-serie heb gelezen. Het lijkt erop dat Julia Sprang daar rekening mee heeft gehouden bij dit tweede boek, aangezien je in het begin van ‘Loslaten’ kort wat achtergrondinformatie krijgt over de beide hoofdpersonages. Handig voor als je het niet meer precies weet.

Het eerste boek was vooral een introductie van Anouk en Stefan en leidde ertoe dat Boekhandel De Overkant klaar was om open te gaan. Hierdoor had ik verwacht dat we vooral over het wel en wee in de boekhandel zouden lezen met hier en daar wat persoonlijke situaties. Er werd meer de nadruk gelegd op Anouks ex, wat er precies is gebeurd en wat ze daar nu nog van merkt. Wat mij betreft, had de verhouding andersom mogen zijn. Ik was zeker benieuwd wat Robert nu allemaal had uitgehaald, maar voor mij had de nadruk daar wel wat minder op mogen liggen. Door mijn verwachtingspatroon vond ik ‘Loslaten’ jammer genoeg wat tegenvallen.

Sprang legt na afloop van het verhaal nog wel uit waarom het tweede deel langer op zich heeft laten wachten dan gepland. Dat is verhelderend om te lezen. Ik had alleen wel wat meer verwacht van dit tweede deel. Als ik het goed begrepen heb uit de woorden van de auteur, was dit ook meteen het laatste deel uit de serie.

Auteur: Julia Sprang
Titel: Loslaten
Serie: Boekhandel De Overkant
Genre: Roman
Aantal pagina's: 119
Uitgeverij: Loft Books
ISBN: 9789047205449