Overslaan en naar de inhoud gaan

Karin Belt – De Midlifeclub

Femke is getrouwd met Rutger. Samen hebben ze drie kinderen: Harm, Ruben en Thirsa. Femke is een zorgzame moeder en een praktische echtgenote. Hiermee worden haar dagen als vanzelf gevuld. Ze is niet meer de zelfverzekerde vrouw van vroeger en leidt niet het leven waarvan ze ooit droomde. Tegenwoordig loopt ze het liefste in joggingbroeken rond en probeert ze niet teveel op de voorgrond te treden.

Dan ontmoet Femke drie interessante en kleurrijke vrouwen: Alies, Demi en Loubna. Zij gaan elk jaar twee weken naar Frankrijk om even helemaal weg te zijn van hun dagelijkse leventje. Femke besluit mee te gaan en hoopt haar “oude ik” terug te vinden. Langzamerhand ontdekt Femke dat ze de plaats van vriendin nummer vier (Hazel) inneemt. Wie was deze vrouw? En hoe kan het dat zij spoorloos is verdwenen? Femke zoekt naar antwoorden, maar daar is niet iedereen even blij mee.

Je leest het verhaal van ‘De Midlifeclub’ vanuit de ik-persoon Femke. Daardoor leer je haar en haar frustraties goed kennen. Ze is een huisvrouw die veel meer wil in het leven, maar niet zo goed weet hoe ze dat voor elkaar moet krijgen… totdat ze haar drie buurtgenoten leert kennen. Door het ontbreken van een alwetende verteller blijven de andere personages ietwat raadselachtig; je weet net zoveel over hen als hoofdpersonage Femke. Dat geeft het boek wat extra spanning.

Karin Belt heeft een prettige schrijfstijl. Ze gebruikt korte hoofdstukken en gemakkelijk taalgebruik, waardoor de vaart in het boek blijft. De uitwerking van de ontknoping gaat helaas iets te snel en te vluchtig en komt niet helemaal geloofwaardig over. Dat is jammer, want de rest van het boek zit prima in elkaar.

Al met al heeft Belt met ‘De Midlifeclub’ een aardig debuut geschreven. Het is mooi hoe ze het genre roman wat extra’s heeft gegeven door er spanningselementen aan toe te voegen.

Auteur: Karin Belt
Titel: De Midlifeclub
Genre: Roman
Aantal pagina's: 318
Uitgeverij: Artemis & Co
ISBN: 9789047204350