Overslaan en naar de inhoud gaan

Kathrin Lange – 40 uur

Het is zomer in Berlijn en er heerst een leuke en gezellige stemming in de stad. Dat verandert vrij snel voor rechercheur Faris Iskander. Hij is werkzaam bij een eenheid die gespecialiseerd is in religieuze misdaden. Hij ontvangt een video met een aan het kruis genagelde man.

De boodschap die erbij hoort, zegt meer dan genoeg. Iskander heeft precies 40 uur om het ontvoerde slachtoffer te vinden. Mislukt dit, dan laat de dader in heel Berlijn bommen afgaan. Dat is het teken voor Iskander om te beginnen aan zijn race tegen de klok. Wie is het slachtoffer? Waar bevindt hij zich? Wie is de dader? En wat is zijn motief voor deze daad? Iskander heeft geen tijd te verliezen…

’40 uur’ begint met een korte maar spannende proloog, die meteen heel veel vragen oproept bij de lezer. Als je vervolgens in het eerste hoofdstuk samen met rechercheur Iskander de video onder ogen krijgt, zit je meteen in het verhaal. Je wilt precies weten wat er aan de hand is en hoe het verhaal verder gaat.

Kathrin Lange heeft het tempo er goed inzitten. In een tijdsbestek van 40 uur wordt het verhaal verteld. De auteur heeft dit ingedeeld in drie delen: uur 1 tot uur 14, uur 15 tot uur 28 en uur 29 tot uur 40. De spannende proloog aan het begin en de verhelderde epiloog aan het einde maken het verhaal compleet. Je voelt de druk van de race tegen de klok waar Iskander mee te maken heeft. Lange laat je af en toe op het puntje van je stoel zitten.

’40 uur’ kent drie verhaallijnen: de zoektocht van Faris en zijn collega’s; de beller met de gekruisigde man; en een groepje nietsvermoedende mensen die genieten van hun verblijf in Berlijn. In alle verhaallijnen speelt religie een belangrijke rol. Zo heeft Faris Iskander als Duitse moslim met een Egyptisch-Berberse achtergrond bijna dagelijks te maken met discriminatie en islamofobie. Het groepje mensen is in Berlijn vanwege de zogenoemde Kirchentag.

De ontknoping in deze debuutthriller van Lange is verrassend en ontzettend spannend. Neem maar een (mid)dagje vrij als je aan dit verhaal gaat beginnen. Je wilt namelijk weten hoe alles precies in elkaar steekt voordat je het boek weg zult leggen.

Auteur: Kathrin Lange
Titel: 40 uur
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 342
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 9789045206653