Overslaan en naar de inhoud gaan

Kim van Kooten – Lieveling

Puck is vijf jaar en woont samen met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze ineens naar een villawijk in Zwijndrecht; ze gaan bij de nieuwe man van Pucks moeder wonen. Het lijkt een droom die uitkomt: ze krijgen alles wat ze zich wensen en hoeven zich niet meer druk te maken om geld.

De nieuwe man – die Puck steevast “ome Meneer” noemt – ontfermt zich over Puck. Hij overlaadt haar met cadeaus, was drie keer per week haar haren, droogt haar met zijn handen af en maakt met haar lange tochten in zijn grote auto.

In ‘Lieveling’ lees je het verhaal vanuit Puck, die in het begin van het boek vijf jaar is geworden. Het lijkt alsof Puck en haar moeder een geweldig leven krijgen als ze bij “ome Meneer” komen te wonen. Maar je merkt vrij vlot dat schijn bedriegt. “Ome meneer” blijkt meer belangstelling voor Puck te hebben dan voor haar moeder. Tussen de regels door lees je al snel over het kindermisbruik. “Ome meneer” heeft zo zijn trucjes om niet gepakt te worden, alhoewel je als lezer ontzettend hoopt dat iemand het toch doorheeft… en er iets tegen zal doen.

Ondanks het heftige onderwerp vertelt Kim van Kooten het verhaal op een vrij luchtige manier. Dat komt mede doordat ze het verhaal vanuit Puck vertelt. Puck weet ergens wel dat het niet klopt wat er gebeurt, maar ze weet niet goed hoe ze het moet laten stoppen zonder dat “ome Meneer” boos wordt. Aan haar moeder heeft ze niets; en tegen haar meester – de enige die ze lijkt te vertrouwen – durft ze niets te zeggen. Als lezer wil je het liefste in het boek kruipen en Puck uit haar onveilige wereldje halen.

Van Kooten schroomt niet om hier en daar humor te gebruiken. Dat maakt het contrast in ‘Lieveling’ des te groter. Het boek is heftig en indrukwekkend, maar leest wel vlot weg. Ontzettend knap hoe de auteur dit verhaal zo op papier heeft gekregen en hoe hard het uiteindelijk allemaal bij je binnenkomt. Ik kan het alleen maar eens zijn met de slotzin van de flaptekst: Na het lezen van ‘Lieveling’ wil je Puck nooit meer alleen laten.

‘Lieveling’ is het debuut van Kim van Kooten en gebaseerd op het verhaal van haar goede vriendin Pauline van Barendregt.

Auteur: Kim van Kooten
Titel: Lieveling
Genre: Roman
Aantal pagina's: 236
Uitgeverij: Lebowski Publishers
ISBN: 9789048830244