Overslaan en naar de inhoud gaan

Kio Stark – Praten met vreemden

Mensen leven steeds meer op een eilandje en lijken steeds gehaaster met een blik op oneindig. Maar wat zou er gebeuren als je eens volstrekt onbekenden aanspreekt? Geeft dat prettige en ingrijpende kansen die zeer verrassend kunnen zijn?

Vluchtige ontmoetingen met vreemden zijn belangrijke onderbrekingen van onze dagelijkse routine. Ze bezorgen ons intermenselijke ervaringen en verstevigen de band met onze werk- en leefomgeving. Hierdoor kan je blik op de wereld gewijzigd en verruimd worden. Een toevallige ontmoeting met een vreemde kan dus heel nuttig zijn.

Na een leuke inleiding met een eerste voorbeeld van een gesprek met een vreemde begint Kio Stark haar verhaal. Ze legt verschillende zaken uit, zoals het verschil tussen een vreemde en een bekende en hoe je plezier kunt beleven aan het praten met een vreemde. Zelfs iemand gedag zeggen kan al gezien worden als een korte interactie met een onbekend iemand. Als ik op mijn fiets door het dorp rijd, zeg ik vaak gedag tegen de mensen die ik tegenkom. Ook als ik de mensen niet ken. Het levert vaak een ‘hallo’ of ‘goedendag’ terug met een glimlach erbij. Dan is het toch eigenlijk een kleine moeite om elkaar even gedag te zeggen.

Stark heeft een duidelijke schrijfstijl, waardoor ze haar verhaal op een begrijpelijke manier neer kan zetten. Je leest het met veel plezier en soms met wat herkenning. De gegeven voorbeelden en de enkele illustraties maken het verhaal compleet. ‘Praten met vreemden’ is een interessant boek om te lezen én om zelf toe te passen.

‘Praten met vreemden’ is onderdeel van TED-boeken. Amsterdam University Press geeft samen met Davidsfonds Uitgeverij vier Nederlandstalige TED-boeken uit: kleine boeken over grootste ideeën. Kijk voor meer informatie op www.tedboeken.nl.

Auteur: Kio Stark
Titel: Praten met vreemden
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 115
Uitgeverij: Amsterdam University Press
ISBN: 9789462983960