Overslaan en naar de inhoud gaan

Lene Kaaberbøl & Agnete Friis – De dood van de nachtegaal

Natasha is een jonge vrouw en is afkomstig uit Oekraïne. Ze wordt veroordeeld voor de moord op haar Deense man, maar is zij wel de dader? Het bewijs ziet er overtuigend uit, maar verpleegster Nina Borg kan maar niet geloven dat Natasha de misdaad echt heeft gepleegd. Nina besluit op onderzoek uit te gaan.

Tijdens haar onderzoek vindt Nina meer vragen om te beantwoorden dan dat ze de antwoorden vindt. Waarom moest de verloofde van Natasha dood? Wie wil haar achtjarige dochter Katerina ontvoeren en waarom? Nina’s onderzoek leidt haar uiteindelijk naar een Oekraïns dorp en het zeer bloedige verleden in de tijd van Stalin dat daarbij hoort. Zal ze daar alle antwoorden op haar vragen krijgen?

Voordat Lene Kaaberbøl en Agnete Friis besloten om samen thrillers te schrijven, waren ze allebei zeer succesvolle jeugdboekenauteurs. In 2011 verscheen hun eerste thriller met Nina Borg in de hoofdrol, getiteld ‘De jongen in de koffer’. Dit boek werd in Denemarken uitgeroepen tot de beste thriller van dat jaar. In 2012 verscheen ‘Een stille dood’, de tweede thriller met Borg in de hoofdrol. ‘De dood van de nachtegaal’ is de derde in de Nina Borg-serie. Hoewel Borg in de drie thrillers het hoofdpersonage is, zijn de boeken prima los van elkaar te lezen. Het derde boek is mijn eerste kennismaking met haar en ik had niet het idee dat ik informatie miste omdat ik de eerdere boeken niet gelezen had.

Het boek begint met een geluidsopname die een heleboel vragen bij je oproept. Wie zijn de personages uit dit fragment? Wat hebben zij met de rest van het verhaal te maken? Naarmate je verder leest in ‘De dood van de nachtegaal’ kom je daarachter. Kaaberbøl en Friis hebben een prettige schrijfstijl. Alhoewel het af en toe wel storend is dat sommige zinnen in het Engels staan tussen de Nederlandse tekst. Ik vraag me af of dat in het origineel ook zo gedaan is.

Tussen de gebeurtenissen in het heden komen er flashbacks naar Oekraïne in 1934 en 1935. Die fragmenten heb je nodig om alles in het verhaal te snappen. Het zorgt voor een extra spanningselement, omdat de auteurs via deze stukken je telkens een beetje informatie geven zodat je zelf aan het puzzelen kunt hoe alles nu in elkaar zit. Het geeft een boeiende dimensie aan het verhaal.

Het boek maakt je nieuwsgierig naar de eerdere delen in de Nina Borg-serie als je deze nog niet gelezen hebt. Als deze boeken net zo spannend zijn als ‘De dood van de nachtegaal’ levert dat ook enkele boeiende leesuurtjes op.

Auteur: Lene Kaaberbøl & Agnete Friis
Titel: De dood van de nachtegaal
Genre: Thriller
Aantal pagina’s: 336
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022566558