Overslaan en naar de inhoud gaan

Lezersvragen beantwoorden

Een tijdje geleden deed ik via verschillende social media-kanalen een oproepje aan jullie voor lezersvragen. Ik heb een aantal leuke vragen gekregen (bedankt daarvoor!), die ik graag even wil beantwoorden.

Welk boek had je niet verwacht dat je het wat zou vinden, maar vond je geweldig?
Marianne van Buitenen benaderde me in 2016 of ik geïnteresseerd was om haar boek ‘Mijn naam was Sylvia’ wilde lezen en recenseren. Ze vertelde er wel bij dat het een spirituele thriller was, die door boekhandels meestal onder de thrillers werd geschaard. Ondanks dat ik weinig met spiritualiteit heb, was ik wel nieuwsgierig naar dit boek. Het was even wennen om een verhaal te lezen vanuit een overleden personage, maar ik vond het uiteindelijk een erg interessant boek. Ook de tweede spirituele thriller ’Niemand geloofde mij’ heb ik met veel interesse gelezen.

Welk boek dat je dit jaar gelezen hebt, is je favoriet tot nu toe?
Tijdens het schrijven van dit artikel staat de teller op gelezen boeken op 125. Mede door de coronacrisis heb ik veel meer gelezen dan ik tot nu toe ooit heb gedaan. Bijna onmogelijk om slechts één titel te noemen, maar ik heb even goed naar mijn gelezen boeken gekeken en een keuze gemaakt. Als ik deze vraag volgende week moet beantwoorden, komt er wellicht een ander antwoord. Ik vond ’In de ruimte is het stil’ van Nicole Panteleakos is een erg mooi en bijzonder boek. Dus mocht je dat boek nog niet gelezen hebben, dan raad ik het van harte aan!

Zijn er boeken waar anderen heel enthousiast over zijn maar die jij niets vond? Zo ja: welke?
Ik lees veel enthousiaste reacties over de boeken van Rachel Caine. Hoe veelbelovend en spannend het eerste deel ook begon, het verhaal zakte daarna in en kwam voor mij niet meer goed op gang. Het tweede en derde deel heb ik nog wel gelezen, maar ik merkte dat ik de boeken alleen maar minder vond worden. Het vierde deel ‘Bitter Falls’ laat ik daarom aan me voorbij gaan.

Als je een boek echt niks vindt, lees je hem dan toch altijd uit?
Het lukt mij niet altijd om een boek uit te lezen. Zo ben ik inmiddels drie keer aan ‘Thirza’ van Arnon Grunberg begonnen en heb ik dit boek tot op heden nog niet uit kunnen lezen. Ik vond het gewoon geen fijn boek om te lezen. Het heeft er ook voor gezorgd dat nooit aan een ander boek van deze auteur ben begonnen.
De recensieboeken die ik toegestuurd krijg, probeer ik altijd wel uit te lezen omdat ik anders vind dat je er niet helemaal goed je mening over kunt vormen. Het komt bij recensieboeken wel eens voor dat ik erin begin, tussendoor allerlei andere boeken lees en daarna pas dat recensieboek uitlees. De boeken van Rachel Caine (zie vorige vraag) heb ik echt in etappes gelezen, omdat ik er eigenlijk niets mee had.

Welk genre lees je het liefst en welk genre lees je liever niet?
Ik lees het liefste thrillers en (feelgood) romans. Ik vind het heerlijk om mee te speuren naar de dader in een verhaal en om te ontdekken hoe een en ander in elkaar steekt. Je maakt me ook enorm blij met een fijne (feelgood) roman, waarin je mee kunt leven met de personages, waarin liefde voorbij komt en waarin verdriet ook een rol kan spelen. Het leven is tenslotte niet alleen maar rozengeur en maneschijn.
Boeken die onder het genre fantasy vallen, lees ik niet zo vaak. De grote uitzondering is natuurlijk Harry Potter. Die boeken heb ik zowel in het Nederlands als in het Engels gelezen, en die (her)lees ik ook nog graag. Ik lees wel eens boeken uit dit genre, maar als ik mag kiezen zal ik eerder voor een thriller of een roman gaan.
Een van de leuke dingen aan boekbloggen vind ik trouwens wel dat je kennismaakt met nieuwe genres en nieuwe auteurs en dat je wel eens een boek leest dat je anders nooit gekozen zou hebben. Op die manier leer je boekensmaak wel uit te breiden.