Overslaan en naar de inhoud gaan

Linda en Loes on tour

In het kader van ‘De Maand van het Spannende Boek’ gingen Linda Jansma en Loes den Hollander samen “on tour”. Ze bezochten enkele boekhandels, waar ze elkaar onder meer over hun nieuwste boek zouden interviewen. Afgelopen zaterdag waren ze in Tilburg bij boekhandel Gianotten Mutsaers.

De beide auteurs zaten aan een lange tafel. Belangstellenden konden aan diezelfde tafel plaatsnemen. Iets na tweeën begon het tafelgesprek. Linda en Loes hadden enkele vragen voor elkaar voorbereid en tussendoor mocht het publiek ook vragen stellen. Al met al een erg gezellige samenstelling.

Linda Jansma on tour
Linda Jansma schrijft al van kinds af aan. Haar grote droom was (en is eigenlijk nog steeds) dierenarts worden. Dat is er uiteindelijk niet van gekomen. Gemiddeld schrijft ze in 2,5 maand een verhaal. Ze heeft één proeflezer die tijdens het schrijfproces al stukken levert en zeer bruikbaar commentaar levert. Ze doet veel onderzoek over de onderwerpen die in haar boek voorkomen. Ook heeft ze een bevriende rechercheur aan wie ze alles kan vragen, zodat het verhaal klopt. Tot nu toe heeft ze nog geen last gehad van vervelend commentaar op haar boeken. Ze denkt dat dat onder andere komt omdat ze “de slechterik” ook aan het woord laat. Ze laat zien dat de wereld niet helemaal zwart/wit is. Er komt een vervolg op ‘Verbroken’. Het verhaal zoals het nu verteld is, is rond maar het heeft een halfopen einde. Haar uitgeefster zei dat de lezers dit niet zouden pikken (en dat doen we toch wel ;-)), maar Linda wilde het zo schrijven. Ze heeft nu verteld dat er een vervolg zal komen, maar eerst moet er een ander verhaal af waar ze nu mee bezig is.

Loes den Hollander on tour
Loes den Hollander schrijft al vanaf jonge leeftijd; ze dacht dat iedereen gewoon altijd schreef. Gemiddeld doet ze 2,5 maand over het schrijven van een verhaal. In tegenstelling tot Linda gebruik Loes geen proeflezers. Zodra alles af is laat ze haar verhaal wel lezen door een manuscriptbeoordelaar. Tussentijds laat ze stukken wel door deskundigen lezen. In het boek dat ze nu aan het schrijven is (Dossier Metselaer II), komen bijvoorbeeld gevangenisscènes voor die ze laat lezen door een gevangenisdirecteur. Zodra dit boek af is, schrijft ze nooit meer een serie. Loes voelt vrij veel druk om het eerste deel te overtreffen, terwijl ze die druk anders nooit ervaart tijdens het schrijven. Ze kiest bewust voor titels met één woord, want die komen sterk en krachtig over. Ze controleert bij bol.com of en hoe vaak een titel voorkomt. Uitzondering is ‘Vrije val’. Daar heeft ze dat niet bij gedaan en later bleek dat er heel veel boeken met die titel bestaan. Ze heeft naargeestige reacties gehad op boeken waarin het geloof voorkomt, zoals ‘Broeinest’.

Na afloop van alle vragen signeerden de beide auteurs boeken en kon je met ze op de foto. Het was een leuke, leerzame en gezellige middag. We kunnen gaan uitkijken naar de nieuwe boeken: in oktober verschijnt die van Loes den Hollander en in januari van Linda Jansma.