Overslaan en naar de inhoud gaan

Linda Jansma – Winternacht

Wanneer Tamar met haar verloofde Auke zoals elk jaar het grote schaatsfestijn bezoekt, ontdekt ze dat de bekende auteur Han van Soest in hetzelfde hotelletje verblijft als zij.

Omdat Auke een van de deelnemers is aan de schaatswedstrijd, traint hij dagelijks op het meer voor het hotel. Tamar voelt zich eigenlijk een beetje eenzaam, totdat Han van Soest haar op sleeptouw neemt. Dan valt er een dode. Wie heeft hem vermoord, en waarom?

Het verhaal van ‘Winternacht’ wordt voornamelijk vanuit hoofdpersonage Tamar verteld. Soms zit er een schuingedrukt fragment tussen, waarvan je een vermoeden krijgt vanuit wie dat is geschreven. Maar of dat ook klopt…?!

Linda Jansma weet het verhaal op een beeldende manier te vertellen. Ik heb dit verhaal nu midden in de zomer gelezen, maar ik voelde af en toe haast de kou van het sneeuw en het ijs. Heerlijk als een auteur het voor elkaar krijgt dat je zo wordt meegenomen in een verhaal. Ook de personages en de omgevingen kwamen als het ware tot leven voor de lezer. Daardoor wordt je nog meer meegenomen in ‘Winternacht’.

Voor mij bleek het achteraf niet heel verrassend te zijn vanuit wie de schuingedrukte fragmenten waren geschreven, maar de redenen erachter waren anders dan ik had verwacht. Het nam verder geen spanning weg uit het verhaal. Jansma laat ook met dit korte verhaal zien waarom ze zo’n goede thrillerauteur is. Wat mij betreft, had ‘Winternacht’ twee keer zo lang mogen zijn.

Auteur: Linda Jansma
Titel: Winternacht
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 100
Uitgeverij: De Verhalenfabriek
ISBN: 9789461096296