Overslaan en naar de inhoud gaan

Linda van Rijn – De jaarclub

Jaarclub Artemis bestaat vijftien jaar. Dat willen de leden niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom vertrekken Dominique en haar vriendinnen voor een weekend naar het winterse Wenen. Hun partners mogen deze keer ook mee.

Overdag genieten ze van al het moois dat Wenen te bieden heeft en ’s avonds kletsen ze gezellig met een wijntje bij het haardvuur. Hoe verder de avond vordert, hoe meer herinneringen van vroeger boven tafel komen. Ook het onverwachte overlijden van jaarclubgenote Daniëlle komt aan bod. Zij heeft in haar eerste studiejaar zelfmoord gepleegd. Iets wat niemand had zien aankomen. Als één van de vriendinnen in aangeschoten toestand vertelt dat Daniëlle helemaal geen zelfmoord heeft gepleegd, levert dat verschillende reacties op. De sfeer slaat spontaan om met alle gevolgen van dien…

Het verhaal van ‘De jaarclub’ wordt vanuit Dominique in de derde persoon verteld. Ze is een ietwat naïeve en afwachtende vrouw. Ze vindt het wel leuk om dingen met haar jaarclubgenoten te doen, maar wel pas als alle anderen positief op iets gereageerd hebben. Ze lijkt niet zo goed haar eigen mening te durven vertellen. Daardoor bouw je niet echt een band met haar op. Als lezer wil je haar het liefste eens een schop onder haar kont geven zodat ze wat extra pit heeft. Maar wellicht is dat de bedoeling van de auteur geweest bij dit personage.

Linda van Rijn zorgt ervoor dat je gedurende het verhaal allerlei vragen krijgt. Wat is er vijftien jaar geleden met Daniëlle gebeurd? En wat heeft dat te maken met de situaties die zich in Oostenrijk afspelen? Wat houden de jaarclubgenoten allemaal verborgen voor elkaar? Het verhaal is niet heel spannend, maar wel boeiend genoeg om door te blijven voor wat er verder zal gebeuren.

De ontknoping is niet geheel verrassend, maar ook niet helemaal bevredigend. Van Rijn had daar wel wat meer over mogen uitweiden. Op een gegeven moment merk je in het verhaal dat de ontknoping zal gaan komen, maar dan zijn er niet heel veel bladzijdes in het boek meer over. In plaats van het korte verhaal dat na ‘De jaarclub’ volgt, had de auteur het hoofdverhaal wel wat langer mogen maken. De epiloog geeft de lezer wel wat extra uitleg, maar dat had wat mij betreft meer mogen zijn in het verhaal zelf.

Al met al is ‘De jaarclub’ een aardige thriller; het is een ideaal verhaal om lekker even tussendoor te lezen.

Auteur: Linda van Rijn
Titel: De jaarclub
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Marmer Boeken BV
ISBN: 9789460682674