Overslaan en naar de inhoud gaan

Lisa Kuitert - Het boek en het badwater

Het rommelt al jaren op de Nederlandse boekenmarkt. Boekwinkels verdwijnen, boekwinkels krimpen en boekwinkels verkopen meer dan alléén maar boeken. Dat komt niet alleen door de financiële crisis. Mensen lezen minder en kopen veel minder boeken. Degenen die nog wel eens een boek kopen, bestellen steeds vaker online of downloaden (illegaal) e-books. Waarom zou je dan nog een papieren boek lezen?

Uit onderzoek is gebleken dat er ook nadelen aan de e-reader en zijn e-books zitten. Dat wil Lisa Kuitert ons onder meer laten zien in haar boek ‘Het boek en het badwater: de betekenis van papieren boeken’. Ze bespreekt de stand van zaken en illustreert dit met vele voorbeelden uit het heden en het verleden. Met dit boek kun je de discussie over papier versus digitaal lezen aan.

Meteen vanaf haar inleiding neemt Kuitert je mee in haar pleidooi dat papieren boeken niet afgeschreven zijn. Integendeel zelfs: volgens haar zijn ze springlevend. Als boekenliefhebber ben ik het helemaal met haar eens. Papieren boeken en e-books kunnen prima naast elkaar bestaan; de een sluit de ander niet uit.

De auteur legt in negen hoofdstukken uit wat het belang van het papieren boek is. Dat doet ze op een prettige en zakelijke manier. Ze onderbouwt haar verhaal met verschillende onderzoeken en uitspraken, waarbij ze de nodige voetnoten hanteert. Het is geen droog verhaal geworden; nee, ze maakt er een interessant en boeiend betoog van. Menig boekenliefhebber zal haar mening delen.

Een van mijn favoriete hoofdstukken is ‘Waarom we van boekwinkels houden’. In een tiental stellingen geeft Kuitert antwoord op deze vraag. Ik herkende mezelf daar wel in. Ook al koop ik wel eens een boek online en lees ik regelmatig via mijn e-reader (wat vooral gemakkelijk is als je onderweg bent of op vakantie bent), ik slenter het liefste door een boekwinkel op zoek naar een nieuw pareltje om te lezen.

‘Het boek en het badwater’ is voor fervente boekenwurmen een aanrader om te lezen; zij zullen zich er waarschijnlijk wel in herkennen. Maar het is ook leerzaam voor degenen die vinden dat het papieren boek haar langste tijd heeft gehad. Want zoals Kuitert haar pleidooi eindigt: “Zoals de radio niet de krant overbodig maakte, de televisie de radio niet wegvaagde noch de film, en de televisie op zijn beurt niet door internet verdween, zo zal het boek niet door het e-book verdwijnen.

Auteur: Lisa Kuitert
Titel: Het boek en het badwater: de betekenis van papieren boeken
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 165
Uitgeverij: Amsterdam University Press
ISBN: 9789089649034