Lisette Jonkman – Glazuur

Sophie heeft een aantal doelstellingen bedacht die ze wil behalen voordat ze vijfentwintig wordt: een toffe baan, een goed salaris, een sexy vriend, een boek schrijven en tien kilo afvallen. Enkele maanden voordat ze vijfentwintig wordt, komt ze erachter dat ze geen enkel doel al kan afvinken. Daar moet verandering in komen. Maar hoe?

Ze vindt haar werk bij het grote reclamebureau CopyBlinders niet leuk. Dat komt mede doordat haar vroegere beste vriendin Karlin nu haar baas is én een relatie heeft met Rein, de man waar Sophie een oogje op heeft. Ze woont in een veel te klein appartement en ze kan maar geen leuke man aan de haak slaan. Haar beste vriendin Sanne vindt dat het nu echt tijd is voor Sophie om het heft in eigen handen te nemen en iets leuks van haar leven te maken. Als dat maar goed gaat…

In mei 2011 won Lisette Jonkman met haar manuscript ‘Glazuur’ de Chicklit Schrijfwedstrijd van Luitingh-Sijthoff, Chicklit.nl en Bol.com. Een jaar later is dit manuscript uitgegeven als boek onder dezelfde titel. Het boek werd toen door de lezeressen van Chicklit.nl gekozen tot ‘Boek van het jaar 2012’. Inmiddels heeft de auteur al meerdere titels op haar naam staan. Voor mij was ‘Glazuur’ de eerste kennismaking met haar. En wat voor een!

‘Glazuur’ is een heerlijk boek om te lezen. Het bevat leuke personages, die je meteen voor je ziet zodra je kennis met ze maakt. Tijdens het lezen had ik een heel beeld voor me hoe iedereen eruit zou zien. De verschillende scènes uit het verhaal kwamen als het ware als een film aan me voorbij. Knap hoe Jonkman zo levendig heeft geschreven.

Als je eenmaal aan het lezen bent, wil je niet stoppen. Je wilt ‘Glazuur’ het liefste in één ruk uitlezen. Dat komt door de vlotte schrijfstijl van Jonkman, maar ook door de leuke en droge humor die in het boek voorkomt. De beschrijving van Sophies ontmoeting met haar nieuwe buurman Tigran is bijvoorbeeld erg leuk en levendig geschreven. Je kunt je helemaal voorstellen hoe dat is gegaan.

Jonkman heeft met ‘Glazuur’ een geweldig debuut geschreven. Ik ben erg benieuwd naar haar andere boeken. Dit debuut smaakt namelijk absoluut naar meer.

Auteur: Lisette Jonkman
Titel: Glazuur
Genre: Chicklit
Aantal pagina's: 268
Uitgeverij: Sijthoff
ISBN: 9789021806419