Overslaan en naar de inhoud gaan

Lisette Jonkman – Langste. Kerst. OOIT.

Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op Eerste Kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles.

Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de stroom valt uit, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op Eerste Kerstdag.

We hebben er eventjes op moeten wachten (met hele logische redenen, zoals uit het dankwoord blijkt), maar er is eindelijk weer een nieuw boek verschenen van de hand van Lisette Jonkman. Wat heeft ze met ‘Langste. Kerst. OOIT.’ een fijne, leuke en mooie roman geschreven. Laat je lekker onderdompelen in de kerstsfeer en geniet van het bijzondere verhaal van Noëlle.

Door de flaptekst weet je als lezer al dat Noëlle de Eerste Kerstdag meerdere keren gaat beleven. Je bent wel benieuwd hoe de auteur dit in het verhaal heeft gegoten. Weet Noëlle dat ze deze dag al eens heeft meegemaakt? Hoe zit dat met de andere personages uit het boek? Gaan we veel dezelfde teksten lezen omdat het telkens over dezelfde dag gaat? Wat is de reden dat Eerste Kerstdag steeds weer voorbij komt?

Om antwoord op die vragen te krijgen, zul je toch echt het boek moeten gaan lezen. En daar zul je zeker geen spijt van krijgen. Als je al eens eerder een boek van Jonkman hebt gelezen, weet je dat ze leuke humor heeft en die komt in ‘Langste. Kerst. OOIT.’ ook weer voorbij. Ze laat je lachen en ze zorgt dat je sommige passages met een traan in je ogen leest. Ik was wel echt benieuwd hoeveel herhaling dit boek zou hebben doordat je Eerste Kerstdag meerdere keren beleefd. De auteur heeft dit concept op een boeiende wijze in het verhaal verwerkt. Hoe verder je in het boek bent, hoe nieuwsgierig je wordt hoe het af gaat lopen en hoe sneller je gaat lezen.

Kortom: trek je favoriete kersttrui aan, pak je geliefde kerstdrankje erbij, kruip onder een dekentje en geniet van het fijne kerstverhaal ‘Langste. Kerst. OOIT.’ Het was het wachten allemaal waard, zeker als je Lisettes ontroerende dankwoord leest.

Auteur: Lisette Jonkman
Titel: Langste. Kerst. OOIT.
Genre: Roman
Aantal pagina's: 265
Uitgeverij: Luiting-Sijthoff
ISBN: 9789021035178