Overslaan en naar de inhoud gaan

Lisette Jonkman – Onverbeterlijk

De laatste plek waar journaliste Bente in quarantaine wil zitten, is op de boerderij van de onverbeterlijk onbeleefde schrijver die ze net heeft geïnterviewd. Als Bente na het verschrikkelijke gesprek weer op het station staat, klaar om naar huis te gaan, belt haar moeder met het nieuws dat haar vader corona heeft en Bente beter niet thuis kan komen. "Blijf maar waar je bent,' zegt haar moeder... Blijven waar ze is? Op het platteland, in the middle of nowhere, bij die afschuwelijke vent?

Zo afschuwelijk vond ze hem er overigens niet uitzien toen hij zijn voordeur opendeed, maar zijn stugge houding heeft ervoor gezorgd dat ze binnen een paar uur een enorme hekel aan hem kreeg. Het wordt dus geen enkel probleem om die verplichte anderhalve meter afstand te houden... Toch?

Het onderwerp uit ‘Onverbeterlijk’ is erg actueel op dit moment. Het coronavirus, de (intelligente) lockdown en alles dat daarbij komt kijken, komt in dit nieuwste boek van Lisette Jonkman voor. Hoe gaaf is het dat de auteur halverwege maart bedacht dat ze een roman over de huidige situatie wilde schrijven en dat de lezer dit 2,5 maand later al kan lezen. Knap gedaan!

Jonkman heeft een hele fijne schrijfstijl, waardoor haar boeken erg prettig lezen. De beeldende manier van vertellen zorgt ervoor dat je de personen, de situaties en de omgeving helemaal voor je ziet. Hierdoor zit je vanaf het eerste hoofdstuk meteen in het verhaal en blijf je lekker doorlezen. Heerlijk! Je waant je echt even in een andere wereld, ondanks dat de huidige situatie de achtergrond van het verhaal is.

Je leert hoofdpersonage Bente goed kennen. De auteur laat de onzekerheid van de journaliste duidelijk naar voren komen. Je ontdekt gedurende het verhaal waar deze onzekerheid vandaan komt. En of de schrijver echt zo onbeleefd en vervelend is als in eerste instantie lijkt… daarvoor moet je het verhaal gewoon even lezen. Zodra je aan ‘Onverbeterlijk’ begint, wil je het gewoon in één keer uitlezen… en had je het liefste een twee of drie keer zo dik verhaal over deze twee personages gewild.

Auteur: Lisette Jonkman
Titel: Onverbeterlijk
Genre: Roman
Aantal pagina's: 202
Uitgeverij: Luitingh|Sijthoff
ISBN: 9789024592470