Overslaan en naar de inhoud gaan

Loes den Hollander – Schijnvertoon

Bert van Meulwijk werkt als kapper. Hij is gescheiden en mag zijn kinderen niet meer zien. Hij wil zijn leven veranderen en het heft voortaan in eigen handen nemen. Daar begint hij mee als hij op zoek is bij zijn moeder in het ziekenhuis. Hij ziet een knappe verpleegkundige lopen en besluit een briefje voor haar achter te laten zonder dat hij haar naam weet.

Dan is er Sharon, die zo haar eigen problemen heeft. Ze heeft een relatie met een getrouwde man. Hij wil zijn vrouw pas verlaten als zijn kinderen op de middelbare school zitten. Maar wil Sharon nog wel zo lang wachten?

Tenslotte is daar Annebeth. Ze vindt zichzelf lelijk en veel te dik. Daar moet verandering in komen. Zonder hulp van buitenaf wil ze in korte tijd achttien kilo afvallen. Weg met al het snoep; tijd voor gezond eten. Maar zijn daarmee al haar problemen verdwenen?

‘Schijnvertoon’ vertelt het verhaal van de drie hoofdpersonen Bert, Sharon en Annebeth. In eerste instantie lijken deze drie niks met elkaar te maken te hebben, maar naarmate je verder leest kom je erachter dat dat wel degelijk het geval blijkt te zijn. Loes den Hollander geeft je telkens een beetje informatie, waarmee je als lezer meteen zelf aan de slag gaat. Je wilt zelf uitvogelen hoe het een en ander in elkaar zit, voordat de auteur je vertelt hoe het daadwerkelijk zit.

Elk hoofdstuk wordt vanuit één van de drie personen verteld. Dat gebeurt steeds in dezelfde volgorde: Bert, Sharon en Annebeth. In het begin is het even wennen en even uitvogelen wie wie nu precies is en wie welke rol in het verhaal heeft. Maar door de constante volgorde heb je dat vrij snel door en zit je daarna meteen goed in het verhaal.

Deze perspectiefwisselingen geven ‘Schijnvertoon’ de nodige spanning. In eerste instantie wil je vooral weten hoe de drie personages met elkaar verbonden zijn. En daarna ben je nieuwsgierig naar hun verleden. Den Hollander weet hoe ze haar lezers in spanning kan houden door nét genoeg informatie te geven dat je door wilt blijven lezen. Wat ik wel vaker bij haar boeken heb, zorgde het ervoor dat ik ook deze thriller in één dag uitgelezen heb.

En nét als je door denkt te hebben hoe alles in elkaar zit en als het lijkt alsof alles helemaal opgelost is, geeft de auteur je nog een laatste verrassende wending. Na het lezen van het laatste hoofdstuk kun je dan alleen maar concluderen dat Nederlands productiefste thrillerauteur weer een prachtig boek heeft uitgebracht.

Auteur: Loes den Hollander
Titel: Schijnvertoon
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 351
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045206257