Overslaan en naar de inhoud gaan

Lori Nelson Spielman – Hou me vast

Annies wereld stort in als haar zus Kristen omkomt bij een treinongeluk. Eigenlijk zou zij ook in die trein zitten… Annie voelt zich schuldig en zoekt steun bij haar moeder Erika, die op haar beurt in haar werk vlucht. Annie begrijpt niet wat er gebeurd is met haar liefhebbende moeder die altijd op alles raad wist.

Erika weet niet hoe ze met het verlies van Kristen om moet gaan. Ze durft Annie niet te laten zien dat ook zij zo haar zwaktes heeft en besluit alleen haar kracht te tonen. Maar Annie kan dit eenzame verdriet niet aan – en verdwijnt. In haar wanhoop denkt Erika weer terug aan haar eigen moeder, die ooit zei: “Je moet wat belangrijk is nooit verwarren met wat écht belangrijk is.” Erika beseft dat ze alles op alles moet zetten om Annie te vinden – voordat ze ook haar tweede dochter verliest.

‘Hou me vast’ is een prachtig boek om te zien, zowel de kaft als de binnenkant. Het is een boek waar je in de boekhandel of de bibliotheek niet zomaar aan voorbij loopt. En gelukkig is de inhoud van het boek ook heel mooi.

Lori Nelson Spielman vertelt het verhaal vanuit twee personages, Erika en Annie. Afwisselend komen moeder en dochter aan het woord en lees je hoe zij met het verlies van hun dochter of zus omgaan. Dat dat heel verschillend is, ontdek je al vrij snel. Welke redenen dat heeft, lees je pas later. Als lezer maak je in eerste instantie je eigen invulling hierover, maar naarmate je verder leest in het boek moet je dat hier en daar wat bijstellen.

‘Hou me vast’ is een mooi en ontroerend verhaal, waarbij je soms met tranen in je ogen aan het lezen bent. Spielman heeft een prettige schrijfstijl, waardoor het verhaal vlot leest. De hoofdstukken vanuit dochter Annie spraken me over het algemeen iets meer aan dan die vanuit moeder Erika. Beide verhaallijnen heb je wel nodig om het complete verhaal te lezen. Het einde van het boek is gewoonweg prachtig te noemen.

Auteur: Lori Nelson Spielman
Titel: Hou me vast
Genre: Roman
Aantal pagina's: 352
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022580707