Overslaan en naar de inhoud gaan

Lydia Brewster – Luma

‘Luma’ vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in een voor haar onveilige wereld. Leef mee met de soms bizarre avonturen die het hoofdpersoon meemaakt tegen de achtergrond van twee totaal verschillende culturen, die van Nederland en Suriname.

Zo valt haar oog keer op keer op de verkeerde mannen. Deze keuzes pakken niet zo goed uit voor haar en dwingen haar enkele malen om weer haar koffers te pakken richting één van de twee landen. Het leven heeft voor haar één constante factor en dat is een oom die haar op jonge leeftijd langdurig seksueel heeft misbruikt. De vraag die iedere keer weer zal opkomen is: zal het haar lukken om haar leven op orde te krijgen?

Na een boeiende introductie begint het verhaal en volgt één van de heftigste hoofdstukken uit het boek. Lydia Brewster vertelt daarin over het langdurige misbruik door haar oom. Dat maakt indruk en laat je tegelijkertijd als het ware “verslagen” achter. Hoe kan het dat een volwassen man dat bij zijn nichtje doet? En hoe kan het dat hij haar dan ook nog eens de schuld van alles geeft? Dit onderwerp uit het boek gaat je niet in de koude kleren zitten.

Je zou kunnen denken dat de auteur hiermee in een soort slachtofferrol zal gaan zitten, maar het tegendeel is waar. Met een flinke dosis zelfkritiek kijkt ze terug op haar leven tot nu toe en welke keuzes ze gemaakt heeft. Daarmee spaart ze zichzelf niet altijd. Knap hoe ze dat opgeschreven heeft. Dat zorgt er tegelijkertijd voor dat je ‘Luma’ met een traan én een lach leest. Aanrader dus!

Auteur: Lydia Brewster
Titel: Luma
Genre: (Autobiografische) Roman
Aantal pagina's: 180
Uitgeverij: Futuro
ISBN: 9789492221971