Overslaan en naar de inhoud gaan

Malcolm Mackay – Hoe een huurmoordenaar zijn verdiende afscheid kreeg

Frank MacLeod was de allerbeste in zijn vak. Hij stond erom bekend dat hij berekend, efficiënt en genadeloos was. Nu hij een tijdje uit de roulatie is geweest vanwege een nieuwe heup, lijkt het erop dat hij niet meer de beste is. MacLeod krijgt een kans zichzelf te bewijzen bij een nieuwe klus met een nieuw doelwit.

Er staat echter iets op het punt om helemaal mis te gaan. De meeste huurmoordenaars lukt het niet om onopgemerkt uit hun wereldje te stappen. Geldt dat ook voor MacLeod? Er zijn mensen die vinden dat hij er al langer is dan noodzakelijk was…

Calum MacLean is een leerling van Frank. Na de aanslag op Lewis Winter is hij voor zijn veiligheid in isolement gezet; daar komt hij nu langzaamaan weer uit. Tijdens zijn isolement heeft hij vooral na kunnen denken. Is hij tevreden met zijn rol of wil hij liever iets anders? Eenmaal weer in de bewoonde wereld krijgt hij meteen een nieuwe klus. Het moment is daar dat de leerling de leraar aflost…

‘Hoe een huurmoordenaar zijn verdiende afscheid kreeg’ is het tweede deel uit de Glasgow-trilogie. Het eerste deel - ‘De onvermijdelijke dood van Lewis Winter’ - is zeer enthousiast ontvangen in binnen- en buitenland. Ik heb dit boek niet gelezen, maar ik heb daar niet veel hinder van ondervonden. Het lijkt me wel handig als je beide boeken nog niet gelezen hebt om ze op volgorde te gaan lezen. Dan ben je met alle zaken en gebeurtenissen goed bekend.

Malcolm Mackay weet zijn lezers vanaf het begin te boeien met een spannend verhaal. Voordat hij van start gaat, stelt hij eerst alle personages aan je voor. Handig om af en toe terug naartoe te gaan als je even kwijt bent wie wie nu precies is. De auteur heeft een duidelijke en korte schrijfstijl. Zowel de personages als de beschrijving van de sfeer wordt fantastisch beschreven. Je waant je helemaal in de onderwereld van Glasgow.

Mackay zorgt ervoor dat de goede mensen - zoals de agenten - ook ergens een wat duistere kant hebben en omgekeerd. De criminelen blijken ook maar mensen te zijn. Daardoor leef je als lezer ergens met vrijwel elk personage wel mee. ‘Hoe een huurmoordenaar zijn verdiende afscheid kreeg’ is een absolute aanrader voor de echte thrillerfans.

Auteur: Malcolm Mackay
Titel: Hoe een huurmoordenaar zijn verdiende afscheid kreeg
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 298
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045207452