Overslaan en naar de inhoud gaan

Marc de Hond – Licht in de tunnel

Toen Marc de Hond eind 2018 hoorde dat hij ziek was, besefte hij dat er een grote kans was dat hij zijn kinderen niet groot zou zien worden. Hij besloot een dagboek te gaan bijhouden. Het werd een periode van veel slecht nieuws en donkere momenten.

Maar hij en zijn gezin traden ook de moeilijke momenten met optimisme en humor tegemoet. De lampjes in de tunnel waren het bijzondere huwelijksaanzoek in Carré tijdens de eerste chemo, het afscheidsfeest voor zijn blaas die verwijderd moest worden, de pretparkbezoeken met de kinderen op goede dagen en het huwelijksfeest toen Marc en zijn vrouw Remona al wisten dat hij niet meer beter zou worden, maar dat geheim hielden voor hun gasten.

Begin juni overleed Marc de Hond op 42-jarige leeftijd. Na zijn overlijden verscheen een mooi interview met hem in de krant, kwam de documentaire ‘Tot de dood ons scheidt’ op televisie en kwam het boek ‘Licht in de tunnel’ uit. Hiermee heeft De Hond een bijzondere erfenis aan zijn kinderen achter kunnen laten. Ik las het interview met tranen in mijn ogen, ik keek de documentaire met tranen in mijn ogen en ik heb het boek met tranen in mijn ogen gelezen. Ik kende Marc de Hond alleen van televisie, maar wat was hij een bijzondere man en wat een gemis voor zijn dierbaren dat hij er niet meer is.

Tijdens het lezen van ‘Licht in de tunnel’ heb je het gevoel alsof je bij Marc de Hond aan de keukentafel zit, terwijl hij je meeneemt in zijn ziekteperiode. Hij vertelt openhartig en met humor hoe hij met zijn ziekte omging. Dat betekent overigens niet dat hij nooit verdrietig of iets dergelijks was. Je merkt wel dat hij niet alleen maar boos wil zijn vanwege zijn ziekte. Indrukwekkend hoor! Ik weet niet of ik hetzelfde erop zou kunnen reageren zoals hij heeft gedaan.

‘Licht in de tunnel’ is een bijzonder boek dat je raakt. Je krijgt een inkijkje in een heel persoonlijk deel van iemands leven. Dat blijft je nog lange tijd bij, ook als je het boek al een tijdje uit hebt gelezen. Dag Marc de Hond…

Auteur: Marc de Hond
Titel: Licht in de tunnel
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 248
Uitgeverij: Lev.
ISBN: 9789400513440