Overslaan en naar de inhoud gaan

Marc Elsberg – Black out

Het is een vrij koude dag in februari als in Italië alle lichten uitvallen. Het gevolg: verschillende ongelukken en paniek onder de Italiaanse inwoners. Vlak daarna gebeurt hetzelfde in Zweden, Frankrijk, Zwitserland, België en Nederland. Wat is er aan de hand? Waarom valt overal in Europa het licht uit?

Piero Manzano – een Italiaanse informaticus – denkt dat er een hacker achter deze duisternis zit. Niemand gelooft hem, behalve François Bollard (het Franse hoofd van Europol). Manzano mag bij hem zijn verhaal doen. De zaak wordt echter ineens een stuk gecompliceerder als Manzano zelf als verdachte wordt gezien door dubieuze e-mails die op zijn computer gevonden worden.

In Europa breekt de paniek steeds verder uit naarmate de duisternis blijft. De bevolking probeert te overleven... koste wat het kost. Een ding is duidelijk: de persoon achter de black out moet gevonden worden. Voordat het te laat is voor Europa!

Marc Elsberg heeft een indrukwekkende hypothese uitgewerkt in 'Black out': wat gebeurt er als in een heel Europa het licht uitvalt? Hoe snel kan dit worden opgelost? En wat zijn de gevolgen ervan? In een spannend verhaal wordt dit op een boeiende manier door de auteur uitgewerkt. Je kunt je er een goede voorstelling van maken hoe het zou zijn als dit echt zou gebeuren. En doordat ook Nederland specifiek genoemd wordt, wordt het meteen een stuk realistischer. Het zou zomaar in je eigen landje kunnen gebeuren dat er geen licht meer is...

Wat echter ontzettend jammer aan het verhaal is, is de snelle verschuiving van het ene naar het andere land. Natuurlijk heeft Elsberg gelijk om meerdere landen een rol in dit boek te laten spelen, mede om de geloofwaardigheid van het verhaal te verhogen. Maar je moet telkens wel snel kunnen omschakelen. Dan zit je in Italië, dan weer in Frankrijk, dan naar België met een korte tussenstop in Nederland enz. enz. De hoofdstukken zijn – vooral in het begin – vrij kort, waardoor je wat moeite hebt om lekker in het verhaal te komen. Als je hier eenmaal aan gewend bent, leest 'Black out' veel fijner. Maar het duurt wel even voor je zover bent.

Elsberg eindigt zijn boek met een boeiend nawoord, waarin hij benadrukt dat het verhaal pure fictie is maar dat zijn fantasie tijdens het schrijfproces ingehaald werd door feiten. Ook heeft hij diverse details weggelaten om terroristen niet "in de kaart te spelen".

Auteur: Marc Elsberg
Titel: Black out
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 544
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000315352