Overslaan en naar de inhoud gaan

Marcel de Jong – Coma

De vader van Andreas Witteven raakt na een hersenbloeding in coma. De situatie ziet er slecht uit en de vraag is of Andreas’ vader nog uit de coma zal ontwaken. Dat wordt alleen maar onzekerder nadat hij overgaat naar de vegetatieve fase en in een verpleeghuis wordt opgenomen. Andreas vraagt zich af of zijn vader nog wel zijn vader is. Ondertussen raakt een bekende Nederlander na een ongeluk ook in coma. Dit zorgt ervoor dat vrijwel het hele land in discussie raakt over leven en dood.

Andreas besluit samen met zijn partner Ellen het ouderlijk huis op te ruimen. De kans dat zijn vader daar ooit weer zal wonen, is nihil. Samen komen ze op een spoor dat Andreas’ ouders iets voor hem geheim hebben gehouden. De enige persoon die hem antwoorden kan geven, ligt in coma. Andreas besluit samen met Ellen op onderzoek te gaan naar zijn verleden. Is Andreas wel wie hij denkt te zijn?

Het verhaal van ‘Coma’ wordt in de ik-vorm verteld. Je leert Andreas goed kennen en ontdekt welke gedachten en gevoelens hij heeft. Daardoor leef je erg met hem mee, vooral als het steeds slechter met zijn vader gaat.

Marcel de Jong laat afwisselend gebeurtenissen uit het heden en het verleden voorbij komen. Op deze manier lees je wat voor jeugd Andreas vroeger heeft gehad en hoe hij dit beleefd heeft. Dat geeft af en toe een aantal verrassende wendingen. Het lijkt alsof Andreas terugdenkt aan de band die hij vroeger met zijn vader heeft, maar uiteindelijk blijken de terugblikken je als lezer te helpen naar het geheim van Andreas’ ouders. Net voordat hij dit geheim ontdekt, weet jij het al.

Andreas worstelt met een aantal frustraties van vroeger en over de situatie van zijn vader. De auteur beschrijft dit op een goede wijze, waardoor je als lezer bijna voelt wat hij voelt. Knap hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen.

De Jong behandelt in ‘Coma’ een zeer interessant thema. Wat doe jij als een dierbare in coma ligt? Tot hoe ver ga jij? Deze vragen komen in je op tijdens het lezen van het boek. Nadat je het uit hebt, denk je hier nog even over na. Het is een boek dat je niet zomaar loslaat nadat je de laatste bladzijden hebt gelezen…

Auteur: Marcel de Jong
Titel: Coma
Genre: Roman
Aantal pagina's: 196
Uitgeverij: Passage
ISBN: 9789054522898