Overslaan en naar de inhoud gaan

Marcel Vaarmeijer – Voor wie ik heb liefgehad

Louise Veldman is haar hele leven lang al op zoek geweest naar de liefde. Inmiddels is ze negentig jaar oud, woont ze in een verzorgingstehuis en bereidt ze zich voor op het einde. Op een dag ontvangt ze een pakketje van een anonieme afzender. Haar dagboeken blijken erin te zitten. Louise wil er niets van weten en vraagt haar favoriete verzorger Fabio of hij de dagboeken weg wil gooien. Maar Fabio heeft er andere plannen mee; hij gaat de dagboeken aan haar voorlezen.

Waar Louise al die jaren voor is weggelopen, beleeft ze nu helemaal opnieuw. De gruwelen van de Tweede Wereldoorlog, al haar verloren liefdes, haar vroegere baantjes… trouw heeft ze er altijd over geschreven in haar dagboeken. De grote vraag is natuurlijk: wie heeft deze dagboeken gevonden en naar haar toegestuurd?

In ‘Voor wie ik heb liefgehad’ maken we kennis met Louise Veldman, een eigenwijze bejaarde vrouw die het allemaal wel welletjes vindt. Als lezer heb je eventjes de tijd nodig om haar te leren kennen en haar zachtaardigere kant te ontdekken. De omslag vindt plaats als Fabio begint met het voorlezen uit de dagboeken. Daardoor leer je Louise steeds beter kennen en ontdek je welk schild ze als het ware bij zich draagt.

Marcel Vaarmeijer heeft de dagboekfragmenten op een mooie manier in het verhaal verwerkt. De ene keer lees je letterlijk een stuk uit het dagboek; deze stukken staan schuingedrukt. De andere keer vertelt Louise een samenvatting van een aantal fragmenten. Die afwisseling is prettig en maakt het verhaal goed leesbaar. Het is sowieso een mooi en ontroerend verhaal om te lezen. De geschiedenis – met name over de Tweede Wereldoorlog – en de liefde worden op een bijzondere manier met elkaar verweven.

Naarmate het verhaal vordert, word je steeds benieuwder naar de dagboekfragmenten. De gebeurtenissen uit het heden verdwijnen wat meer naar de achtergrond, je wilt dan liever weten wat er zich vroeger allemaal heeft afgespeeld. Zoals Louise het zelf op een gegeven moment verwoord: Fabio’s belangstelling voor de Louise van 1956 is groter dan voor die van nu.

Als je genoten hebt van ’De geluksoma’ en/of van ’Pogingen iets van het leven te maken’, dan is ‘Voor wie ik heb liefgehad’ absoluut een aanrader om te lezen. Het is een prachtig verhaal, dat het eerste deel is van een romanserie gebaseerd op Vaarmeijers moeder. Ik kijk uit naar het volgende deel…

Auteur: Marcel Vaarmeijer
Titel: Voor wie ik heb liefgehad
Genre: Roman
Aantal pagina's: 319
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024570942