Overslaan en naar de inhoud gaan

Margriet Winter Festival 2016

Van 18 tot en met 24 november vindt in de Jaarbeurs in Utrecht het Margriet Winter Festival plaats (voorheen: Margriet Winter Fair). Afgelopen zaterdag ben ik naar dit gezellige evenement geweest. Voorafgaand heb ik het programma bestudeerd en gekeken wie er allemaal kwamen. De optredens van artiesten vind ik wel leuk, maar de interviews met columnisten en auteurs vind ik het allerleukste van het festival. Op zaterdag zouden qua auteurs Simone van der Vlugt, Chantal en Priscilla van Gastel en Loes den Hollander komen. Een mooi rijtje dus.

Bezige bij Marjan van den Berg
Aangezien ik niet alleen met boekenliefhebbers op pad ging, ben ik niet bij alle interviews geweest. Ik was bij de laatste vragen van Marjan van den Berg aan Sanne Kloosterboer (beide columnisten in de Margriet). Vervolgens werd Marjan door geïnterviewd over haar nieuwste boek ‘Kerst met tante Jo’, een bundel vol kerstverhalen over een (fictieve) tante. Tijdens de kerstperiode vertelde Marjan altijd verhalen over “haar tante”. Op een gegeven moment kreeg ze zelfs post die gericht was aan tante Jo. Met dit boekje sluit ze deze verhalenperiode af. Marjan is een bezige bij. Ze schrijft wekelijks columns en Sanne voor de Margriet, is bezig met een nieuw boek en gaat vanaf januari twee dagen in de week lesgeven. Daarover zullen we in het nieuwe jaar meer gaan lezen in haar columns. Ik verheug me er nu al op. Na afloop heeft Marjan twee delen uit de Sanne-reeks voor me gesigneerd. Ze vroeg wat mijn voornaam ook alweer was, en wist meteen mijn achternaam te noemen. Heel leuk!

Jubilaris Loes den Hollander
Al jaren komt Loes den Hollander een aantal dagen naar het Margriet Winter Festival. Ik vind haar een geweldige auteur (zoals jullie waarschijnlijk wel weten) en heb al haar boeken gelezen én (gesigneerd) in mijn boekenkast staan. Ze werd deze keer door Sanne Kloosterboer geïnterviewd. Het gesprek ging over haar laatste twee boeken ’Droombeeld’ en ’Duivelspact’ en over haar schrijversjubileum. Loes zit namelijk 10 jaar in het schrijversvak. In die tijd heeft ze 23 (!) boeken geschreven. Ze vertelde over haar schrijfproces. Loes weet bijvoorbeeld van tevoren niet hoe haar boek zal gaan aflopen. Dat geldt ook voor de personages die sterven. Soms laat ze iemand doodgaan, maar is ze het daar de volgende dag toch niet mee eens. Dan kan zo’n persoon weer tot leven komen. In het begin van haar schrijverscarrière liet ze haar man tijdens het schrijven meelezen. Dat doet ze nu niet meer. Ze wil tijdens het schrijven geen zaken hoeven uit te leggen of “stomme vragen” moeten beantwoorden. Haar man leest haar boeken nu pas als ze in de winkel liggen. Na afloop heb ik ‘Duivelspact’ laten signeren. Ik vertelde Loes dat ik dit een van haar beste boeken vind. Ze was het helemaal met me eens. Tijdens het schrijven van het boek zei ze tegen haar uitgever dat ze bezig was met haar beste boek tot nu toe. Vanwege haar jubileum kreeg iedereen die een boek liet signeren een exclusieve Loes-pen cadeau.

Verder heb ik lekker rondgeneusd bij de verschillende stands en leuke kerstinspiratie op kunnen doen. Natuurlijk even bij de uitgeverijen De Crime Compagnie en Marmer gekeken. De Crime Compagnie had nog wat boeken liggen die ik niet kende, dus ik ben met vier nieuwe boeken én een handige, opvouwbare shopper naar huis gegaan. Bij uitgeverij Marmer kende ik bijna alle boeken al die er te koop lagen. Zou ik veel lezen ;-)? Het was weer een heerlijk dagje weg. Volgend jaar ben ik weer van de partij.