Overslaan en naar de inhoud gaan

Mariëtte Middelbeek – Flashback

De vriendschap van Ilona, Sanne, Bregje en Anouk die op de middelbare school zo hecht was, is in de loop der jaren verwaterd. Maar als in de duinen bij Bloemendaal het lichaam wordt gevonden van Céline Landgraaff - de vijfde vriendin uit het groepje, die net na het eindexamen verdween - komt Bregje met het idee een reünie te organiseren.

Voor het zover is slaat het noodlot echter ongenadig toe. Want het verleden mag dan ver weg lijken, sinds de vondst van Céline blijkt het ineens dichterbij dan ooit.

‘Flashback’ begint met een interessante proloog, die enkele vragen bij de lezer oproept. Je bent vooral benieuwd wat er in de natuur gevonden is en wat dat met de rest van het verhaal te maken heeft. Dat zorgt ervoor dat je als het ware meteen in het boek gezogen wordt.

Mariëtte Middelbeek heeft het verhaal opgedeeld in een aantal delen, waarin telkens één personage centraal staat. Hierdoor leer je de verschillende personen goed kennen, omdat je hun gedachten en gevoelens te lezen krijgt. Met het ene personage heb je wel wat meer dan met het andere. Ik vond bijvoorbeeld de verhaallijn rondom Ilona een van de meest interessante. Het is wel zo dat als je het verhaal van één personage gevolgd hebt de andere verhaallijnen wat voorspelbaarder worden… totdat je richting de ontknoping van het boek gaat. Je hebt een vermoeden wie de dader is, maar daar blijkt meer achter te zitten dan je in eerste instantie zou verwachten.

Al met al heeft Middelbeek met ‘Flashback’ een prima thrillerdebuut geschreven. Het verhaal leest lekker vlot door en er blijft voldoende spanning in het boek om het zo snel mogelijk uit te willen lezen. Wat mij betreft, schrijft de auteur nog eens vaker een thriller.

Auteur: Mariëtte Middelbeek
Titel: Flashback
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 352
Uitgeverij: Marmer
ISBN: 9789460683916