Overslaan en naar de inhoud gaan

Mariëtte Middelbeek - Moederhart

Anna en Luca zijn door het dolle heen als blijkt dat Anna zwanger is. Ze besluiten het nieuws meteen te delen met Luca’s ouders en Anna’s moeder, ook al is Anna pas net negen weken zwanger. Luca’s ouders reageren erg enthousiast. Anna’s moeder lijkt wat afstandelijk. Zou dat komen omdat Anna’s vader net is overleden?

Na een eerste bezoek aan de verloskundige zit Anna vol vragen over de zwangerschap van haar moeder en diens bevalling. Als Anna hierover met haar moeder wil praten, krijgt ze schokkend nieuws te verwerken. Anna’s moeder is nooit zwanger geweest; Anna is geadopteerd.

Anna’s wereld komt op z’n kop te staan. Nu ze zelf moeder wordt, wil ze weten waar ze vandaan komt. Waar liggen haar roots? Wie is haar biologische moeder? Waarom is ze ooit afgestaan? Is ze wel in staat om van haar kindje te houden als haar biologische moeder haar heeft kunnen afstaan? Ze wil antwoorden op deze vragen vinden voordat ze zelf moeder wordt.

‘Moederhart’ is een prachtig en emotioneel boek om te lezen. Mariette Middelbeek laat je goed kennismaken met hoofdpersoon Anna, zodat je ontzettend met haar meeleeft. Ook als je geen moeder bent en/of niet zwanger bent geweest, kun je haar gevoelens wel begrijpen. Als je ineens te horen krijgt dat je geadopteerd bent en je bent op dat moment zelf voor het eerst zwanger, dan komt dat extra hard binnen. De auteur beschrijft heel goed hoe Anna dit nieuws op zich in laat werken en wat ze er verder mee gaat doen.

Middelbeek heeft een gemakkelijke en beeldende schrijfstijl. Dat komt bijvoorbeeld goed naar voren als Anna en Luca bij Luca’s ouders (échte Italianen) gaan eten. Je ziet de tafel vol Italiaanse lekkernijen staan en het water loopt je bijna in de mond. Je zou zo zelf plaats willen nemen bij deze gezellige familie. Een ander leuk detail (voor mij) was dat een klein deel van het boek in ’s-Hertogenbosch plaatsvindt. Ik woon zelf in deze gezellige stad en dat biedt op sommige punten herkenning.

Anna besluit uiteindelijk op te zoek te gaan naar haar biologische moeder. De weinige informatie die ze heeft, lijkt ervoor te zorgen dat dit niet zal gaan lukken. Maar op momenten dat de zoektocht vast dreigt te lopen, komt er ineens nieuwe, bruikbare informatie naar boven. Helaas is dat af en toe wat ongeloofwaardig, maar aan de andere kant hoop je als lezer wel dat ze haar biologische moeder zal vinden. In het echte leven zal het allemaal niet zo gemakkelijk en snel gaan… Maar ondanks dat is ‘Moederhart’ een heerlijk boek om te lezen.

Auteur: Mariëtte Middelbeek
Titel: Moederhart
Genre: Roman
Aantal pagina's: 263
Uitgeverij: Uitgeverij Marmer
ISBN: 9789460681431