Overslaan en naar de inhoud gaan

Marianne en Theo Hoogstraaten – Schijnwereld

Samen met haar vriend rijdt journaliste Francesca na een bruiloft terug naar huis als de weg wordt geblokkeerd door een groep jongeren die ambulancepersoneel bedreigt. Francesca’s nieuwsgierigheid wordt gewekt en ze stapt uit om te kijken wat voor verhaal hier te vinden is. Verstopt in de struiken luistert ze wat er gaande is. Als ze terug naar haar auto loopt, valt haar oog op een dvd die tussen de struiken ligt. Ze besluit deze mee te nemen.

De volgende dag bekijkt ze de inhoud van de dvd. Er staan schijnbaar onschuldige kinderfoto’s op. Echter, elke foto is geblokkeerd door een toegangscode. Ondertussen is de politie erachter gekomen dat Francesca bewijs heeft meegenomen. Ze levert de dvd in, maar niet voordat ze een kopietje voor zichzelf heeft gemaakt.

Francesca kan de zaak niet loslaten, vooral niet als één van de meisjes die op de dvd staat vermist wordt. Voor ze er erg in heeft, zit ze in een wespennest van maffia en handelaren in kinderporno. Deze mensen willen koste wat het kost dat die dvd verdwijnt. Is Francesca haar leven nog wel zeker?

‘Schijnwereld’ begint meteen spannend met een overval, waarbij de laptop van een man uit zijn auto gestolen wordt. Hij laat het hier niet bij zitten en gaat achter de twee jongens aan. Later in het verhaal wordt duidelijk waarom de bestolen man zijn laptop zo graag terug wilt. Op het moment van lezen denk je dat dat gewoon vanwege de laptop zelf is.

Marianne en Theo Hoogstraaten weten de spanning goed vast te houden in ‘Schijnwereld’. Het verhaal roept in het begin verschillende vragen op, waar je graag een antwoord op wil krijgen. Langzaamaan leer je hoofdpersonage Francesca beter kennen, die enkele vragen voor je beantwoord. Wat precies de link is tussen de dvd, de overvallen man en de twee dieven blijft lange tijd onduidelijk. Stukje bij beetje geven de auteurs je informatie om te ontdekken wat de overeenkomst is.

Francesca bijt zichzelf vast in de zaak, vooral als ze ontdekt dat er een meisje vermist is. Met behulp van een vriendin van dat meisje wil ze erachter komen wat er aan de hand is. Op dat moment weet ze dan nog niet wat er allemaal met die vriendin aan de hand is. Deze vriendin en haar doen en laten worden op een zeer geloofwaardige manier neergezet. Francesca is dat op sommige momenten niet. Je vraagt je af en toe af of haar doen en laten in het echte leven ook door de beugel zou kunnen.

Al met al hebben Marianne en Theo Hoogstraaten met ‘Schijnwereld’ een spannend boek geschreven over een - helaas - actueel onderwerp. Het boek bezorgt je een aantal boeiende leesuurtjes.

Auteurs: Marianne en Theo Hoogstraaten
Titel: Schijnwereld
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 255
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022558799