Overslaan en naar de inhoud gaan

Marijke Vos – Alles op alles

Wanneer haar oudtante Ella een beroerte krijgt, aarzelt Nadja geen moment: ze besluit haar zojuist gestarte sabbatical door te brengen in Ella's kleine huis in Engeland. Als kind spendeerde Nadja elke zomervakantie met haar ouders en zusje bij haar oudtante, aan de rand van het landgoed Stonewood, en fantaseerde over het verlaten landhuis. Haar oudtante was echter altijd heel duidelijk: je mag er nooit bij in de buurt komen. Wanneer Nadja Ella's oude dagboek vindt, stuit ze op een mysterieuze geschiedenis, en ze krijgt het landhuis niet meer uit haar gedachten. Waarom is het al zo lang onbewoond?

De idylle van Nadja's verblijf wordt ruw verstoord als het landgoed een nieuwe eigenaar blijkt te hebben. Het miljoenenbedrijf Logan Enterprises en de arrogante projectontwikkelaar Benjamin Logan, willen het huis slopen. Samen met een paar excentrieke dorpsbewoners zet Nadja alles op alles om het landhuis te redden. Maar is Benjamin wel echt de vijand?

Wat heeft Marijke Vos met ‘Alles op alles’ een prachtig boek geschreven. Meteen vanaf de proloog word je als lezer meegenomen binnen dit bijzondere (liefdes)verhaal. Wie is Ella? Wat heeft ze in het verleden zoal meegemaakt? En wat betekent dat voor Nadja in het heden? Deze en vele andere vragen komen in je op tijdens het lezen. Je bent zo benieuwd naar het verloop van het verhaal dat je dit boek het liefste in één keer uit wil lezen.

Vos heeft een aantal boeiende personages gecreëerd. Nadja is een leuk en nieuwsgierig personage, die zich niet zomaar laat afschepen. Benjamin lijkt heel zakelijk en afstandelijk, maar is dat wel zo? Ella heeft veel meegemaakt in haar leven, ontdek je door de dagboekstukjes. En de bewoners uit het dorp hebben elk zo hun eigen charme. Je zou zo zelf mee willen doen aan hun schildersclub (ook al kan ik zelf absoluut niet tekenen en schilderen).

Van het begin tot het einde van ‘Alles op alles’ is het genieten geblazen voor de lezer. De auteur weet het verhaal interessant te houden en laat je met het hoofdpersonage mee op onderzoek gaan door de dagboekstukjes die tussendoor te lezen zijn. ‘Alles op alles’ is mijn favoriete boek van Vos (tot nu toe).

Auteur: Marijke Vos
Titel: Alles op alles
Genre: Roman
Aantal pagina's: 212
Uitgeverij: Loft Books
ISBN: 9789047204985