Overslaan en naar de inhoud gaan

Marja West – Onder water

Aan het sterfbed van hun moeder horen de zussen Sofia en Samantha dat ze een oudere halfbroer, Vittorio, hebben. Toen hun moeder Sicilië ontvluchtte bleef hij achter bij zijn vader. Hoe geschokt de zussen ook zijn, ‘Vico’ is familie, en dus sturen ze hem een rouwkaart.

Vico heeft een probleem; hij heeft schulden te voldoen aan de Siciliaanse Cosa nostra en hij heeft geen idee hoe hij dat moet aanpakken. Totdat hij het bericht over zijn moeders dood ontvangt. Wellicht wacht er een leuke erfenis waar hij zijn problemen mee kan oplossen. Al snel blijkt inderdaad dat alle kinderen aanspraak kunnen maken op de familiewerf. Maar de werf verkopen is voor Samantha, die er haar hele jeugd doorbracht, onbespreekbaar. Hoe zal dat verder gaan?

Het is in het begin even wennen aan het verhaal van ‘Onder water’. Dat komt voornamelijk door de introductie van de verschillende personages die een rol in het boek hebben. Je hebt die informatie nodig om het verhaal later goed te kunnen volgen, maar het zorgt er nu in eerste instantie voor dat je echt even moet opletten en veel moet onthouden. Dat zou lezers eventueel kunnen afschrikken, terwijl het zeker wel de moeite waard is om door te blijven lezen.

Marja West heeft wel een aantal interessante personages gecreëerd. De zussen Sofia en Samantha hebben zo hun eigen problemen en hun eigen karaktertrekken. Ze gaan ook op een geheel eigen manier met het overlijden van hun moeder om. Dat komt erg geloofwaardig over, aangezien iedereen op een eigen manier rouwt om een familielid. Van halfbroer Vico krijg je in eerste instantie weinig hoogte. Wat klopt nu wat hij zegt en wat niet? Hoe loyaal is hij naar zijn familie in Italië en naar zijn nieuwe familie in Nederland?

‘Onder water’ leest verder prima en kent een aantal spannende ontwikkelingen. Mede door het wat moeizame begin kom je alleen niet helemaal lekker in het verhaal. Je nieuwsgierigheid wint het wel, want je bent als lezer wel benieuwd hoe een en ander zal gaan verlopen. Al met al heeft West een prima thriller geschreven, waarin genoeg open plekken blijven voor een tweede deel.

Auteur: Marja West
Titel: Onder water
Serie: Veilige haven
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 247
Uitgeverij: Kobo Originals
ISBN: 9781774533505