Overslaan en naar de inhoud gaan

Mark Greaney – Tom Clancy: Opperbevel

In Rusland is de macht van president Valeri Volodin tanende en in een poging het verloren gegane terrein terug te veroveren, verlegt hij zijn ambities naar het buitenland. Omdat de Verenigde Staten in het verleden dergelijke expansieplannen altijd hebben gedwarsboomd, besluit Volodin tot een andere aanpak.

Een drijvende gasinstallatie in Litouwen wordt opgeblazen. In Venezuela wordt een aanklager vermoord. Bij een aanval op een trein met Russische troepen vallen tientallen doden. Wereldwijde chaos is het gevolg. De terreuraanslagen lijken niets met elkaar te maken te hebben, tot president Jack Ryan een beangstigend patroon ontdekt. Maar hij heeft geen bewijs…

‘Tom Clancy: Opperbevel’ is onderdeel uit de Jack Ryan-reeks. Het is mijn eerste kennismaking met dit personage en met auteur Mark Greaney. Mijn man herkende het personage meteen uit een van de computerspelletjes die hij wel eens speelt.

Het boek begint met een lijst van de belangrijkste personages. Erg handig, vooral als alle personen nieuw voor je zijn. Het geeft een goede houvast gedurende het verhaal. Als je even twijfelt wie een bepaald personage is, kun je gemakkelijk terugkijken aan het begin van het boek. Een slimme zet van Greaney, omdat er veel personages in het verhaal voorbij komen.

Ondanks dat het soms even zoekende is wie wie nu precies is, is ‘Tom Clancy: Opperbevel’ een boeiende thriller. Het verhaal zit vol spanning. De ene na de andere gebeurtenis komt voorbij, waardoor het allemaal vlot verloopt. Je hebt amper door dat het boek meer dan 500 pagina’s telt. Heerlijk als een auteur dat voor elkaar krijgt. Dit deel uit de Jack Ryan-reeks maakt je nieuwsgierig naar de eerdere boeken. Wat ik zo snel voorbij zag komen, zijn er nog meer dan genoeg delen te lezen.

Tom Clancy wordt algemeen gezien als de bedenker van de technothriller. Ook schreef hij enkele non-fictieboeken over de Amerikaanse strijdkrachten. Hij overleed op 1 oktober 2013.

Auteur: Mark Greaney
Titel: Tom Clancy: Opperbevel
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 528
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400508231