Overslaan en naar de inhoud gaan

Marlies Allewijn – Ze was 16

In het voorjaar van 1944 moet de 16-jarige Janna uit Zeeland voor de Duitse militairen werken die in haar dorp zitten. Daarnaast heeft ze het druk met het huishouden en de zorg voor haar ouders. Janna probeert alles zo goed mogelijk te doen en ook nog regelmatig met haar beste vriendin Wanne af te spreken. Als haar vrienden vragen of ze “een klusje wil opknappen”, zit ze in tweestrijd. Ze vindt de Duitsers voor wie ze werkt best aardig, maar ze wil ook graag weer in een bevrijd land wonen. Gelukkig zorgt de ontmoeting met de knappe Willem voor wat licht in de duisternis.

Zeventig jaar later moet de rasechte Amsterdamse Ize (ook 16 jaar) naar het stomme en suffe Zeeland Neeland. Haar ouders droppen haar bij haar oma. Ize had haar zomer zoveel anders voorgesteld. Wat valt er hier nu te beleven? Maar dan ontdekt ze een foto van een meisje dat ontzettend op haar oma lijkt. Haar oma weet niet wie het is en wil het ook niet weten. Ize wel en ze gaat op onderzoek uit.

In ‘Ze was 16’ vertelt Marlies Allewijn het verhaal afwisselend in het heden en in het verleden. Dat zorgt voor extra spanning. Wie is die Janna uit het verleden? En welke rol heeft ze met het heden? Samen met Ize ga je daarnaar op zoek.

Naast deze zoektocht maakt Ize allerlei zaken mee die passen bij een puber: verliefdheid, ouders die vervelend doen (in ieder geval in haar ogen), verslaafd zijn aan je mobieltje en met zichzelf in de knoop zitten. Allewijn zorgt er daarmee voor ‘Ze was 16’ niet puur een verhaal over De Tweede Wereldoorlog is, maar dat er ook moderne elementen in voorkomen. Dat maakt het een toegankelijk verhaal voor de jeugd: het is leuk én leerzaam. Ook volwassenen zullen dit boek zeker de moeite waard vinden om te lezen.

De auteur heeft een prettige schrijfstijl, waardoor het verhaal fijn leest. Stukje bij beetje ontdek je wie Janne is. En ook al weet je op een gegeven moment hoe het met dit meisje is afgelopen, toch blijf je lezen om precies erachter te komen hoe het allemaal gelopen is.

‘Ze was 16’ is een mooi en interessant verhaal. De auteur laat zien dat alles niet zo zwart/wit is als het soms lijkt. Dat geldt zowel voor gebeurtenissen uit De Tweede Wereldoorlog als voor dingen die Ize in het nu beleefd. Soms moet je niet te snel klaarstaan met je oordeel, voordat je alles precies weet.

Auteur: Marlies Allewijn
Titel: Ze was 16
Genre: Jeugdroman
Aantal pagina's: 350
Uitgeverij: Kluitman
ISBN: 9789020654523